Ferenc pápa Budapesten. A látogatás képekben 2. nap

0
619

A második nap képes krónikájának elejére kívánkozik egy tegnapi kép, amely azt a pillanatot ábrázolja, amikor Ferenc pápa a Szent István-bazilikában a Szent Jobb ereklyénél is tiszteletét tette.

És még egy mozzanat tegnapról: Ferenc pápa bejegyzése a Köztársasági Hivatal emlékkönyvébe

Apostoli látogatása első napján a budavári Sándor-palotában a Köztársasági Hivatal emlékkönyvébe személyes bejegyzést írt Ferenc pápa olasz nyelven:

Xtus
Giungo come pellegrino e amico in Ungheria, Paese ricco di storia e di cultura; da Budapest, città dei ponti e dei santi, penso all’Europa intera e prego perché, unita e solidale sia anche ai nostri giorni casa di pace e di profezia di accoglienza.
Franciscus

Krisztus
Zarándokként és barátként jövök Magyarországra, a történelmében és kultúrájában gazdag országba. Budapestről, a hidak és szentek városából egész Európára gondolok, és azért imádkozom, hogy egységesen és szolidárisan napjainkban is a béke háza és a befogadás próféciája legyen.
Ferenc

Második nap. Egy váratlan megálló: Ferenc pápa szombat reggel, miközben a következő találkozó helyszínére tartott, megállította a menetet, hogy üdvözöljön egy kb. 100 gyermekből és fiatalból álló csoportot, akik a Szent László-templomhoz tartozó hívek ès nagy örömmel, énekkel, imával köszöntötték.

Találkozás különleges emberekkel: Ferenc pápa április 29-én, szombat reggel 8 óra 45-kor magánlátogatást tett a XII. kerületben épült Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában, mely egyszerre szociális intézmény, óvoda, általános iskola és különleges gyermekotthon.

A magánlátogatás során Ferenc pápa bejárta az épületegyüttest, majd az ebédlőben találkozott a közösséggel, melynek élén Inotay György igazgató köszöntötte a pápát Szent Ferenc békehimnuszával. A szentatya rövid rögtönzött beszédet mondott, megköszönve szívélyes fogadtatást. Arra bíztatta őket, hogy Szent Ferenc szellemében a maguk részéről mindig pótolják ki azt, ami hiányzik a valóság kerek egészéből. Az otthon lakói megtanulták latinul a Miatyánkot és így Ferenc pápával az egyház közös nyelvén tudtak imádkozni. Egy kis csomóoldó Szűz Mária-szobrot ajándékoztak a pápának.

Szegényekkel, menekültekkel, peremre szorultakkal, kirekesztettekkel találkozott: Ferenc pápa apostoli látogatása második napján, szombaton délelőtt kereste fel a VII. kerületben a Rózsák terei Szent Erzsébet-plébániatemplomot, mely védőszentjéhez, a karitász nagy példájához méltóan adott otthont a szegényekkel, a menekültekkel és egy roma kórussal való találkozásnak, amely a kivonulásakor áldást ,,énekelt rá” .

A görögkatolikus templomban: Kibővült Ferenc pápa magyarországi látogatásának programja, április 29-én, szombaton a görögkatolikus hívekkel is találkozott a Rózsák terén, az Istenszülő oltalma görögkatolikus templomban, ahol Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita érsek fogadta.

Ortodox vezetővel találkozott: Ferenc pápa a nunciatúrán találkozott Hilárion ortodox metropolitával.

Az Arénában: Ferenc pápa április 29-én délután találkozott a Papp László Sportarénában 11 ezer lelkes fiatallal, akik dicsőítő énekekkel, tanúságtételekkel várták őt. Bevonulását nagy taps fogadta, az ajándékba kapott focilabdának és Rubik-kockának, na meg a Tokaji bornak nagyon örült.

Beszédét többször ujjongó tapssal jutalmazták a fiatalok, hiszen a szentatya jól beszél az ő nyelvükön. ,,Isten mindig megbocsát”, ,,aki mer, az nyer,” ,,Jézus hisz benned”, ,,csapatban jutunk előre”. Ne a virtuális világban éljetek, mert a valódi élet konkrét! — hívta föl a pápa a fiatalok figyelmét korunk egyik nagy veszélyére.

Liszt Ferenc hitét is felidézte, aki aláhúzta: nem unalmas imádkozni, hiszen akkor találkozunk az Úrral. Nyugodtan vigyétek Jézus elé mindazt, ami a lelketeket nyomja. Soha ne legyetek hamisak, hiszen az Úr úgy szeret minket, ahogy vagyunk. Mit teszek én a többiekért? A társadalomért? Az egyházért? Az ellenségeimért? Kérdezzétek meg magatoktól, mert a cél: szolgálva szeretni, ahogy Jézus. Imádkozzunk egymásért, köszönöm — ezzel a magyar szóval kezdte és fejezte be beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatican News