Piarista kihívás zajlott a hivatás évében

0
1023
Az első feladatunkban egy szerzetest kellett felkeressünk, és le kellett írjuk, hogyan lett piarista, majd egy szelfit kellett készítsünk vele.

A piarista hivatás évében egy öt kihívásból álló versenyen vett részt a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum csapat. A Piarista challenge néven futó kihívás célja az volt, hogy a diákok jobban megismerjétek a piarista szerzeteseket, Kalazanci Szent Józsefet és a piarista rendet. A piarista instagram oldal story felületén hetente megjelenő feladatokat fotók, rövid videók és egyéb anyagok készítésével lehetett teljesíteni, amelyeket a rendtartomány közzétett a közösségi csatornáin. A Kalazanci-líceum XI. B osztályából négy tanuló vett részt a versenyen: Beiland Patrícia, Kovács Ágota, Láng Blanka, Țoca Erika. A verseny részleteiről, kihívásairól, tanulságairól kérdezte az iskola diáktanácsa Kovács Ágota csapattagot.

Honnan jött az ötlet, hogy csatlakozzatok a versenyfelhíváshoz?

Vinkler Valter tanár úr egyik óra elején megemlítette ezt a lehetőséget, és úgy gondoltuk, hogy miért is ne, vegyünk részt. Biztatott minket, hogy biztosan élvezni fogjuk és tetszeni fognak a feladatok. Helyt tudunk állni, hiszen talpraesett lányok voltunk a csapatban. Mivel egy elég „modern” világban élünk, úgy gondoltuk, nagyon egyszerű lesz ez az online-challange teljesítése, de őszintén szólva, még így is eléggé megküzdöttünk a feladatokkal, bármennyire is könnyűnek tűntek elsőre.

Milyen a kapcsolatotok a magyarországi piarista iskolák diákjaival? Vannak-e közös eseménynek, programok, ahol tudtok ismerkedni, találkozni?

Osztályunk tagjainak májusban volt alkalma találkozni a sátoraljaújhelyi piarista iskola diákjaival, akikkel négy napot tölthettünk együtt itt, Romániában. Tanárainknak és iskolánknak köszönhetően lehetőségünk volt rengeteg új emberrel megismerkedni, összebarátkozni a magyarországi diákokkal és barátságokat kialakítani. Négy nap alatt több várost és települést bejárhattunk, ahol kreativitásunkat felhasználva megismertethettük keresztény társainkkal otthonunkat, szokásainkat és hagyományainkat. Azóta is szoros barátságban állok/állunk több piarista diákkal is, akikkel amint lehetőségünk adódik, találkozni fogunk.

Miből állt ez a verseny, milyen feladatokat kellet elvégeznetek?

Az első feladatunkban egy szerzetest kellett felkeressünk (online vagy személyesen) és le kellett írjuk, hogyan lett piarista, majd egy szelfit kellett készítsünk vele. A második feladatban is hasonlót kértek, egy másik piaristát kellett felkeressünk, aki az életéből egy élményt kellett elmeséljen, amit mi leírtuk és egy szelfit vagy egy videót készítve vele, be kellett küldjük. A harmadik feladatban interjút kellett írjunk Kalazancius nevében arról, ő mit szólna, ha meglátogatná az iskolánkat. A negyedik feladatban egy fotósorozatban be kellett mutassuk, hogy nekünk mit is jelent az, hogy piarista. Az utolsó feladatban pedig egy másik piarista tartomány után kellett néznünk a Google Earth projekt segítségével. Be kell vallanunk, hogy néha „elvéreztünk” és ilyenkor igazán kilátástalannak bizonyult a feladat megoldása. De mindenben segítségünkre volt Vinkler Valter tanár úr, ugyanakkor többek között itt is szeretnénk megköszönni Szabó Dániel hozzájárulását.

Mit tanultatok a verseny alatt, mi az, ami összefoglalásként megfogalmazódik bennetek?

Abszolút pozitív élményként éltük meg az egész hathetes versenyt. Habár néha fent, néha lent voltunk tudtuk, hogy a munkánknak meglesz a gyümölcse. Mindamellett, hogy megmutattuk kitartásunkat, nagyon sokat tanultunk a piarista rendről, Kalazanciusról, hiszen a helyes megoldásaink alapja elsősorban a téma utánajárását követelte. Mind kijelenthetjük, hogy nem bánjuk meg a jelentkezést és biztosan máskor is részt veszünk, amint lehetőség adódik.

Szerintetek mi az üzenete Kalazanci Szent József tanításának, lelkiségének a mai fiatalok számára? Miben segít ez nektek?

Tanításai nem feltétlenül csak diákok vagy fiatalok számára lényegesek, hanem minden embernek. Kulcsfontosságú tanításai vannak, de mi ebből főként a jólelkűséget próbáljuk nap, mint nap követni. Nélkülözhetetlen így élni, főként piarista diákként, akik tudják, melyek a kötelességeik. Kalazanci Szent József nevét nem hiába viseli iskolánk, mi pedig egyre büszkébben jelentjük ki, hogy tanításait megéljük és követjük.

Kalazancius beszéde (a verseny harmadik feladata)
Kedves diákok! Örülök, hogy ilyen szép számban összegyűltünk, és ígérem nem lesz hosszú, amit szeretnék veletek közölni.
Csendesedjünk el, mindenki keresse meg lelke legmélyebb zugát és hallgassátok e szavakat, amit a Korintusiakhoz írt levélben találunk meg: „Vigyázzatok, tartsatok ki állhatatosan a hitben, viselkedjetek bátran, legyetek erősek. Minden dolgotokat intézzétek szeretettel” (1Kor 16,13−14). Úgy érzem, fiatalok, ez a részlet teljesen illik rátok. A mai világban nem könnyű gyakorolni hitünket, felvállalni, hogy keresztények vagyunk, és viselni mindazt, amit ezért kapunk. Ámbár jelenleg hiába mondom azt nektek, hogy később Isten mindezt visszaadja számotokra, mert én is voltam fiatal, türelmetlen… Nem tudtam elképzelni, hogyan is alakulhat majd az életem. Mindig csak kapni és kapni szerettem volna. Pedig az igazi szeretet abban figyelhető meg, amikor te segítesz másoknak, és legbelül érzed, hogy igen, ma is többet tettem ahhoz, hogy a mennyország kapuja előttem is kinyíljon.
Nézzetek először szét környezetetekben, adjatok hálát azért, amitek van és utána forduljatok odaadással, tisztelettel, becsülettel mások felé. Tanuljatok példámból, ha akkor ott nem állok ki magamért, nincs hitem és nem tudom remélni a jót, lehet, hogy soha nem jöttek volna létre ezek az iskolák. Azok az iskolák, amelyek padjaiban most ti ültök, akik továbbviszik a tudást.
Remélem, tovább tudtok magatokkal vinni valamit, és ha csak egy szó megmaradt számotokra, akkor már boldogan térek haza. Kívánok nektek minden jót, legyetek szerencsések és bizakodjatok az Úrban. Áldjon meg benneteket a mindenható Isten az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen