Nyílt ajtók hétvégéjét tartották a gyulafehérvári szemináriumban

0
755
Fotók: Kováts Álmos

Második alkalommal szervezték meg a Nyílt ajtók hétvégéje című programot november 25-27. között. Ezen a hétvégén középiskolás diákok „költöztek” be a szemináriumba, hogy megismerkedjenek a kispapokkal és mindennapjaikkal.

A szombati nap a közösség életének és a kispapoknak a megismeréséről szólt, így reggel közösen imádkozták a reggeli dicséretet. A délelőtt folyamán a preszeminaristáknak lehetőségük volt bekapcsolódni a szeminárium különböző élettereinek a rendbe tételébe, így voltak, akik az udvar takarításában segédkeztek, mások a kápolna rendbe tételébe és az adventi szent időre való előkészületekbe, illetve a közösségi terek takarításába kapcsolódtak be. A közös munkavégzés jó hangulatban zajlott, ahol a preszeminaristák kérdezhették a kispapokat mindennapi feladataikról, munkavégzésről, a kispapok pedig személyes tapasztalataikat osztották meg.

Délelőtt voltak, akik a kispapok focicsapatához csatlakoztak, és részt vettek egy edzésen, így bekapcsolódva a közösség életébe. Szombat délben Kovács Gergely érsek celebrált szentmisét a kispapok és preszeminaristák számára a nagy- és kisszeminárium elöljáróival együtt. A délután folyamán a preszeminaristák asszisztenciapróbán vettek részt, ahol bepillantást nyertek abba, hogyan zajlik gördülékenyen egy szentmise, sőt szolgálatot is vállaltak. Az asszisztenciapróbát követően Schneider Arnold székesegyházi kántor mutatta be a székesegyház orgonáját, amelyet néhányan meg is szólaltattak. Délután a kispapok és a diákok közösen készítették, díszítették az adventi koszorúkat, amelyek az áldás után a szemináriumi élettérben segítik az Úrjövet méltó megélését. Közösségüket meg is ajándékozták a fiatalok, hiszen ők készítették az udvaron elhelyezett nagy szabadtéri adventi koszorút.

A jó hangulatú együttlét a kápolnában közös gyertyagyújtási ünnepséggel folytatódott, amelynek során fellobbant az első gyertya, hogy fénye utat mutasson számunkra, akik útra kelünk, hogy karácsony éjszaka köszönthessük a közénk születő Megváltót. A közös vacsorát követően kötetlen együttléten társasjátékok, beszélgetések közepette ismerkedtek a kispapok életével. Advent első vasárnapján pedig a székesegyházban ünnepi laudest végeztek a preszeminaristák, majd a kispapokkal és hívekkel együtt ünnepelték a szentmisét, amelyen a preszeminaristák asszisztáltak. A szentmisét követően Kovács Gergely érsekkel találkoztak. A főpásztor bemutatta az érseki palotát, majd kötetlen beszélgetés keretében az érdeklődő középiskolás diákok kérdéseket tettek fel az érsek számára.

Forrás: seminarium.ro