Lehetőségek által azzá válni, akik lenni szeretnénk!

Az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs jótékonysági gálaestje

0
749

Közösségi élmény volt megtapasztalni, amint egymást váltotta a színpadon két kultúra, a cigány és a magyar, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs jótékonysági gálaestjén november 18-án Csíkszentkirályon.

A jótékonysági gálaest ideje alatt begyűlt adomány az alcsíki cigánypasztoráció jövőbeli programjainak a fedezésében térül meg. Mernek továbbra is nagyot álmodni, nagyon különleges programok vannak tervben, ami a jövőt illeti, gyereknapi programok, cigányok világnapja, családok napja, zarándoklatok, bérmálás és elsőáldozás, lelki napok, valamint megszervezésre kerül a 100 tagú gyermekkórus, tervben van egy táncoktatási mozgalom és még sok különleges ötlet kivitelezése.

Eddigi tapasztalat szerint mind a fiatalok, gyerekek, mind a felnőttek nagyon nyitottak és érdeklődőek.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek a program kezdeményezésében felismerte, hogy ,,ezzel a közösséggel már gyerekkorban el kell kezdeni foglalkozni. Ha nem dolgozol a jelenleg még kiskorúnak számító, de tíz év múlva az új generációt jelentő réteggel, akkor a korábbi életvitelükkel fognak felnőni, ami többet árthat a környező lakosságnak, mint amennyit használ.” Azt is tudjuk, nem elég, ha csak mi akarunk segíteni nekik. Ők is szerves részei kell legyenek ennek a munkának!

Köszönetét és háláját fejezte ki a lelkipásztor, Kalányos Ottó, a szervezőknek, önkénteseknek, az érseki hivatalnak, Hargita megye Tanácsának, Csíkszentkirály polgármesteri hivatalának, több vállalkozónak, megköszönte az együttműködő egyesületek munkáját, a családoknak és minden jószándékú embernek a hozzáállását.

Az est folyamán a zene, tánc és ének nyelvén voltak együtt székely néptáncosok, cigány táncosok, énekesek és nyűgözték le a közönséget önkéntes zeneművészek. Az esemény teltházas volt és a résztvevők is kifejezhették önzetlen szeretetüket e cél iránt adományaik által, nemcsak egy program iránt, hanem egy közösségért. ,,Mert ki ki leszületik Isten szeretetéből, a nagy közös egységből a maga kis családjába tanulni, lelkiekben fejlődni, legyen az cigány, magyar vagy bármilyen nemzetiségű… úgy tér majd vissza az itt a földön megtapasztalt, megélt élményekkel együtt a Teremtőhöz”, jegyezte meg többek között az est házigazdája.

A cigánypasztoráció fáradságos és nemes feladat, de csak hosszútávon képes megerősíteni a cigány közösséget egy jobb élet reményében.

Benedek Éva, az est moderátora