Bérmálás a nagybányai Szentháromság-templomban

0
1148
Fotók: szentharomsag.ro

Harminckét fiatalnak szolgáltatta ki a keresztény nagykorúság szentségét a nagybányai Szentháromság-templomban Schönberger Jenő megyés püspök október 16-án, vasárnap. A fiatalok felkészítését Szmutku Róbert esperes-plébános végezte, munkájában Fanea József korábbi, illetve Tempfli Máté jelenlegi segédlelkész támogatták.

Homíliájában a főpásztor az igeliturgiában felolvasott szentírási részeket magyarázta, ezeket vonatkoztatta a rendkívüli ünnep jelentőségére. Buzdította a jelölteket, szüleiket és bérma-szüleiket, de ugyanakkor az egész hívőközösséget is.

A bérmálásra való felkészítő alatt tanulni kellett, ami nem mindig volt könnyű, hiszen nem mindig szeretünk tanulni – mondta az egyházmegye elöljárója. Istenről tanulni azonban valami mást jelent: megtanuljuk, hogy az egy Isten három személy, akiket a szeretet tesz eggyé. Isten azt akarja, hogy mi is szeressük őt. Amit tanultatok, ahhoz ragaszkodjatok, hiszen csak Isten az, aki boldoggá tehet. Az első olvasmányban hallottuk, hogy nekünk is meg kell tennünk a magunkét. Mózes kitárt karral járult hozzá a küzdelem sikeréhez. A ti egész életeteket is egy folytonos imádság kell hogy kísérje. Amikor Mózes leeresztette a karját, akkor vesztésre álltak, amikor felemelte győzedelmeskedtek. Volt mellette két személy, akik tartották Mózes karját, amikor elfáradt. Nektek is folyton imára kell tartanotok a kezeiteket, az Istenhez való ragaszkodás jeleként.

A tandem olyan bicikli, aminek két ülése, de csak egy kormánya van. Mi ülünk elől, Isten mögöttünk van, irányít minket. A bérmálás azt jelenti, hogy hátra ülünk, Istent előre engedjük, hogy ő vezesse az életünket. Néha nagyon kanyaros, veszélyes utakon haladunk, kétségbe esünk, de ő azt mondja: ne félj, csak tekerj, én gondoskodok rólad! A bérmálás szentsége eltörölhetetlen jegyet hagy a lelkedben. Ez egy forrás, amit neked kell tisztogatni, gondozni.

A mai evangélium nem egy szép meséről szól, hanem az élet valóságáról. Igenis vannak gonosz bírók, akik nem törődnek senkivel. A mai evangéliumi rész által az egyház ezt üzeni, hogy bár lesznek nehézségek az életetekben, Isten azt mondja, én mindig veled vagyok. Nekünk is vele kell maradni. Itt van aztán a kitartó asszony, aki személyesen megy a bíróhoz, igazságot kérni tőle. Én sem mondhatom, hogy megkérem a pap bácsit, imádkozzon értem. Személyesen kell elmennem a szentmisére. Isten akarja látni, hogy ott vagyok, és akarja, hogy kitartóan kérjem. Azt a kérésemet váltja valóra, ami a javamra válik.

Az evangélium ezzel ér véget: amikor eljön az emberfia, vajon talál-e hitet a földön? Jézus azoknak mondta ezt, akik akkor voltak ott. Eljött az emberfia, és nem hisztek benne, akkor ne csodálkozzatok, hogy nem hallgatja meg kéréseiteket. És mi? Elhiszem-e, hogy Isten be akar lépni az életembe, rá merem-e bízni magam? Ha van hitem, meg kell mutassam, tovább kell adnom gyermekeimnek, utódaimnak.

Aki bérmálkozik, erre vállalkozik, hogy végig az imádság fogja kísérni életét, és mindig élő kapcsolatban lesz Istennel. Egész életem tanúságtevő lesz, hogy bárki látja azt, meglássa benne a hitemet is.

A bérmaszülőség nem csak a rokoni kapcsolatok megerősítése, hanem egyben komoly feladat. Arra vállalkoztatok, hogy ezekből a fiatalokból szenteket neveljetek. Nem tudom, hogy milyen volt eddigi életetek, de elmondom, hogy milyen kell, hogy legyen ezután: életpéldátokkal kell mutassátok nekik az életszentség útját, nem csak szavakkal. Ha önmagatokért nem is tennétek ezt meg, bérmagyermeketekért tegyétek meg. Jutalmul az örökkévalóságban együtt velük fogjátok dicsőíteni az Istent.

Mondhatnám, hogy a szülők számára jó hírem van: gyermekeitek megkeresztelésekor tett ígéretek mától már nem köteleznek. Köszönöm, hogy eddig az Isten szeretetére neveltétek őket. De ezután is szükségük van a nevelésetekre. Imádkozzatok értük továbbra is!

A bérmálásban a megkenés és a kézrátétel annak a jele, hogy Isten lefoglalja magának a fiatalt, de ők továbbra is a közösségben maradnak. A közösség éreztesse a megbérmált fiatalokkal, hogy van ott helyük. Imádkozzatok értük! – ezekkel a buzdításokkal fejezte be a megyés püspök prédikációját, amelyet a bérmálás szentségének kiszolgáltatása követett.

Forrás: szentharomsag.ro