Egy hétig úton: újabb és újabb bibliai városokba látogattak

0
917

„Én vagyok az út, az igazság és az élet” (Jn 14,6) mottóval idén tizennegyedik (14.) alkalommal szerveztek evangelizációs hetet a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián augusztus 15–21. között.

A napközis táborban idén valamivel több mint háromszáz gyerek vett részt, akiket tizenhárom csoportban félszáz pedagógus, nevelő és segítő fiatal kísért. A reggeltől koradélutánig tartó foglalkozások alaphangulatát a közös imádság és ének, dicsőítés határozta meg, a nap témájának felvezetője után pedig kiscsoportokban folytatták a napok témájának elméleti, illetve játékos vagy éppen kreatív kibontását. A szentatya együttjárás, együtthaladás missziós gondolatához igazodva nap mint nap újabb bibliai városokba „látogattak el” a résztvevők, a kiscsoportok pedig olyan városok neveit kapták, amelyek az Úr Jézus életének vagy az apostolok működésének
helyszínei voltak Jeruzsálemtől Rómáig. Ezen városokhoz kötődő eseményeket a megfelelő csoportok szintén feldolgozták a hét alatt, az éppen soron következő napi témák mellett.

Így hétfőn a jeruzsálemi templomba zarándokoltak, hogy az Úr Jézus bemutatásának tanúi legyenek, kedden Kánában vettek részt az első csoda menyegzőjén, szerdán a csodálatos halfogásból fakadó megajándékozottságot élhették át, csütörtökön a jeruzsálemi bevonulást és az azt követő eseményeket szemlélve a nagyhét történéseit elevenítették fel, pénteken pedig már az emmauszi úton bandukolhattak a két tanítvánnyal, hogy aztán a kenyértörésben Jézus jelenlétének örvendezhessenek. Minden egyes „zarándoklást” a plébániai ifjúságból rögtönzött társulat drámai módon jelenített meg, hogy ezáltal is kézzel foghatóvá legyen Isten Igéjének megfelelő szakasza.

A szombati napon felkerekedett a csapat és a kilyéni unitárius templomba zarándokolt, ahol az Úr Jézus életének állomásait és Szent László-legendát ábrázoló freskók között ünnepelhették a legszentebb áldozatot. A záró napon a hálaadás és a közös ünneplés volt hangsúlyos.

A szentmise előtt a hét fotóiból készített rövidfilm segítségével tekintettek vissza az elmúlt hét hangsúlyosabb mozzanataira, a jócselekedet-kövekből az oltár előtt kirakott utat szemlélve a szentmisében a gyerekek szeretteikkel együtt adtak hálát azért, amit a hét folyamán megtapasztaltak, hogy Jézussal együtt járni az úton a legjobb döntés az életünkben.

A vasárnapi szentmise után a templomkertben közös agapéra került sor, amely igazi sátoros ünneppé alakult, ahol nemcsak a finom falatok és hűsítő italok, de a kézdiszentléleki Lau-do együttes koncertje, játék és arcfestés, a felnőttek kötetlen együttléte, közös éneklése tette felüdítően meghitté a délutánt.

A szervezőcsapat visszatekintése, kiértékelője még hátra van. Ők szeretnének még egy kicsit távolságot venni a következtetések
levonása előtt, de azt már bizton állítják, hogy a szolgálatuk nem csupán megtérült, hanem általa ők maguk is egy héten át részeseivé lehettek a köztünk lévő, de az Úr Jézus útján megközelíthető Isten országának.

Az utolsó napok gyakran könnyeket csalogattak a csoportvezetők és a gyerekek szemébe, amelyek nem csupán az elválás szomorúságából fakadtak, hanem arról az elégtételről is szóltak, amely nyomán ezt a munkát folytatni, ezen az úton járni szeretnének.

Krisztus Király-plébánia, Sepsiszentgyörgy