Megülték a csíksomlyói kegytemplom búcsúját

0
1497

Vigyük Jézust a világba és akkor lesznek a örömteli és hálatelt találkozásaink – erre biztatott Albert Leander ferences testvér a csíksomlyói kegytemplom búcsús szentmiséjén. Július első szombatján Mária látogatás Erzsébetnél, azaz Sarlós Boldogasszony ünnepén ismét több ezren zarándokoltak Csíksomlyóra.

Július másodikán, szombaton ismét zarándokok ezrei látogattak Csíksomlyóra. Ugyanis ekkor tartották az Ezer Székely Leány Napja rendezvényt, a csíksomlyói kegytemplom búcsúját és délután az ünnepélyes elsőszombati Mária-köszöntőt, amelyen 90 ministráns is részt vett.

A kegytemplom búcsús szentmiséjét Albert Leander ferences szerzetes mutatta be. Prédikációjában arra kereste a választ, hogy korunk embereinek miként lehetnének olyan találkozásai, mint amilyen a Szűzanyáé és Erzsébeté volt: örömmel és hálaadással teli. Rámutatott: Isten szándéka az, hogy mindegyikünk üdvözüljön, örömteli és haladással teli találkozásaink legyenek, ehhez pedig tanulnunk kell a boldogságos Szűz Máriától, aki Isten hívására igent mondott és elindult az úton.

„Akkor, amikor Isten azt akarja, hogy az ember boldog legyen és része legyen az ő belső életében, akkor nem elég Istennek egyetlen szava. Isten ebben nem parancsol, hanem meghív, talán magához ölel, magához csalogat, de hagyja, hogy mi döntsünk. Szüksége van a mi döntésünkre, akaratunkra, igenünkre. Máriát Isten kiválasztotta, alkalmassá tette arra, hogy az ő szent Fiának édesanyja legyen, de ugyanakkor szüksége volt az ő közreműködésére, igenjére. Isten bennünket is képessé tesz arra, hogy befogadjuk őt, az ő igéjét a szívünkbe, őt magát az oltáriszentségben. Szüksége van ránk, az igenünkre. Vajon az igent úgy mondjuk-e ki, mint a boldogságos Szűz Mária?” – mondta a ferences szerzetes. Megjegyezte: Mária igenje mellett, ott volt az elindulása is, vállalata az Erzsébethez vezető út nehézségeit is.

„Úgy indulunk el a templomba, úgy indultunk el ma is, hogy részt vegyünk a szentmisén, a kegytemplom búcsús szentmiséjén, hogy igazi értékre akartunk találni. Ez az igazi érték maga Jézus Krisztus. A boldogságos Szűz Mária az ő útján, az ő zarándokútján Jézust viszi Erzsébethez, és ezt kéri minden egyes kereszténytől ma az egyház, mindannyiunkat meghív, hogy missziósok legyünk” – tette hozzá Leander testvér. Arra biztatott: vigyük Jézust a világba és akkor lesznek a örömteli és hálatelt találkozásaink.

Ugyancsak Sarlós Boldogasszony ünnepén tartották az elsőszombati ünnepélyes Mária-köszöntőt Csíksomlyón. A délután négy órakor kezdődött imaórákat a gyimesi hívek és a gyulafehérvári főegyházmegye plébániáinak aktív fiú ministránsai számára szervezett ministránstábor résztvevői vezették.

Az ünnepi szónok Pacsai János csereháti esperes, encsi parókus volt. Prédikációjában arra biztatta a híveket, hogy ne csak Máriához, hanem Máriával is imádkozzanak.

A szentmise után a csíkszeredai Szent Kereszt-főplébánia Gaudete kórusa tagjainak vezetésével imádkozták a zarándokok az örvendetes rózsafüzért, majd a gyertyás körmenet következett, amelyben szintén a kórus tagjai vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

A következő Mária-köszöntő augusztus 6-án lesz.
A Sarlós Boldogasszony-napi búcsút és az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette.

Bíró István ferences sajtóreferens

Fotók: Erdélyi Ferencesek