Örökfogadalmat tett Zsók Hunor minorita szerzetes Egerben

0
2031
Nagy hatással volt a hivatására Orbán László egykori kolozsvári egyetemi lelkész. Fotók: Szedmák Zoltán

Az erdélyi származású Zsók Hunor-Tamás OFMConv, a Konventuális Ferences Minorita Rend magyarországi és erdélyi Szent Erzsébet-tartományának tagja örökfogadalmat tett március 19-én, Szent József ünnepén, a minorita rend védőszentjének főünnepén az egri Páduai Szent Antal- templomban (Minorita-templom). A hivatására nagy hatással volt Orbán László egykori kolozsvári egyetemi lelkész, aki életét áldozta egy fuldokló diákjáért a Fekete-tengeren.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Paweł Cebula OFMConv, a tartományfőnök magyarországi küldötte volt. Wojciech Kulig OFMConv tartományfőnök mondott szentbeszédet és fogadta a fogadalmakat.

Andrzej Lengenfeld OFMConv, a provincia vikáriusa; a miskolci és aradi minorita testvérek, az Egri Érseki Szeminárium növendékei és tanárai, az egri Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium növendékei és tanárai, az Egri Hittudományi Főiskola tanárai – Zsók Hunor-Tamás itt folytatja Assisiben elkezdett teológiai képzését –, az örökfogadalmas édesanyja és testvére Csíkdánfalváról, valamint számos családtagja és barátja is együtt ünnepeltek a közösséggel.

Zsók Hunor Tamás 1988-ban, Erdélyben született. Az általános iskolát Csíkdánfalván, majd a középiskolát a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban, természettudományok szakon végezte. Kiskorától biológusnak készült, így a középiskolát a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem biológia szakja követte.

Több fiatal egyetemista életét látva, de főként Orbán László, a fiatal egyetemi lelkész életszentsége, életpéldája, amellyel még a halálában is hűen hirdette az evangélium valóságát, igazságát, oly mély nyomot hagyott benne, hogy az akkor már a szívében motoszkáló égető vágyat nem tudta tovább elnyomni, és abbahagyva a biológiai tanulmányait a Konventuális Kisebb Testvérek Rendjébe jelentkezett.

2009–2010-ben Egerben volt az előjelöltségi, ismerkedési időszaka, amelyet az olaszországi szerzetesi formáció, majd teológiai tanulmányok követtek. A kétéves jelöltségét 2010–2012-ben Bresciában, azt követően 2012–2013-ban a noviciátusi évet Assisiben töltötte. Ennek végeztével 2013 szeptemberében, Kisboldogasszony ünnepén letette az első, úgynevezett ideiglenes fogadalmát. Ezután Assisiben filozófiai-teológiai tanulmányokat folytatott, amelynek befejezése jelenleg az egri papnevelő intézetben, szemináriumban zajlik. A koronavírus-járvány miatt sajnos többször is halasztani kényszerültek.

Forrás: Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír