A Romániai Kolping Szervezet segélyszállítmányokat küld a bukovinai Csernovciba

0
1204
Fotók: Gerhardus.ro

Az ukrajnai háború okán a kolpingosok Brassóban munkaértekezletetet tartottak még februárban: azóta több mint száz alvóhelyet biztosítottak a menekültek számára, a hónap elején pedig segélyszállítmányt vittek a nyugat-ukrajnai (észak-bukovinai) Csernovciba (Cernăuț). A következő napokban újabb csomagokkal segítik a háború menekültjeit, károsultjait.

Február 25-én este a szervezet 8 helyszínén 130 helyet tudtak biztosítani menekültek számára a iaș-i, gyulafehérvári és temesvári egyházmegyében. Az első segélyt szállító két kisbusz pedig március 4-én megérkezett a csernovci Kolping Házba. A szállítmányt, ami Temesvárról indult – brassói és gorzafalvi megállókkal, hogy további csomagokat vegyenek fel – a gyegyószentmiklósi Kolping-tagok töltötték fel a szeretvásári határátkelőnél. Az első segélyszállítmánnyal vírusellenes szereket, antibiotikumokat, vérzécsillapítókat, fájdalomcsillapítókat vittek az ukrajnaiaknak, emellett mentőtakarókat, hőtakarókat, fertőtlenítőszereket, konzerveket, tésztaféléket, fehérjeszeleteket, csokoládékrémet, baba-és gyerekápolási termékeket, zseblámpát, elemet, bakancsot, hőzáró ruhaneműt, tisztálkodási szereket valamint egészségűgyi elsősegély-eszközöket: érszorítót, kötszert, sebtapaszt, betadint, rivanolt.

Sok terméket saját forrásból vásároltak meg a Nemzetközi Kolping Szervezet anyagi támogatásával, romániai magánszemélyek adományozásával és a helyi Kolping egyesületek mozgósításával. Már február 27-én Daniel Dumitru plébános kezdeményezésére a vasárnapi szentmisén a Milleniumi Templomban elhangzott egy felhívás az ukrajnai rászorultak és a már Romániába érkezett menekültek támogatására: az adományokból egy szállítmányravaló össze is gyűlt. A kolpingosok Ukrajnában meglátogatták egy iskola földszintjén berendezett konyhát, ahol az önkéntesek naponta körülbelül 200 adag ételt készítenek a rászorulóknak, kórházaknak és honvédségnek. A katonák részére az osztálytermekben elsősegélynyújtó készletet varrnak, a Harkovból menekült gyerekek szíveket rajzolnak és helyeznek el minden készletbe, hogy biztassák a katonákat, a férfiak gumihasábokat vágnak és érszorítót készítenek a frontvonalban harcolóknak, a tornateremben pedig mindenki énekel, halászhálókból és ruhadarabokból álcahálót készítenek.


Az elkövetkező napokban további öt segélyszállítmányt fognak Csernovciba küldeni, amely hálózsákokból, bakancsokból, sátrakból, ágyakból, tartós élelmiszerekből, édességekből, áramfejlesztőkből, víztartályokból fog állni. A szervezethez csatlakozott a Bukarest-Ilfov Családorvosok Egyesülete és a Bukaresti és Ilfovi Családorvosok Patronátusa: ők a sebesültek ellátásához szükséges gyógyszereket és eszközöket biztosították. Közben a ROmániába érkező menekültek ellátása továbbra is a helyi kolpingosok elsődleges célja: Brassóban már fogadnak menekülteket, kisgyermekes édesanyákat, akik nyugat-európai országokba utaznak tovább. A menekültekből néhányan Temesvárra utaztak, ott lakhellyel rendelkeznek, egy vállalkozó alkalmazta őket: ők a szerencsésebbek közé tartoznak, mert ezek a családok együtt tudtak maradni. Legtöbbjük nem ilyen szerencsés, édesapákat, fiatal férfi, fiú hozzátartozókat hátrahagyott, szétszakadni kényszerült családok, ráadásul több százezer ember, akik a konfliktuszónák közelében laknak, rendszeresen élelmiszer, víz- és áramhiánnyal küszködnek. A boltok üresek, a pénznek sincs lassan értéke. A romániai kolpingosokon keresztül segíthetjük az ukrajnai szervezetet: a csernovci Kolping Házban olyan központot hoztak létre, ahonnan a nemzetközi adományokból összegyűlt adományokat osztják szét a kórházaknak, szociális konyháknak, rehabilitációs központoknak, más humanitárius, segítségre szoruló egyesületeknek.

Eduard Dobre, a Romániai Kolping Szervezet országos igazgatója

Forrás: Gerhardus.ro