Haladjunk együtt! Alkotói pályázat ötfős hittanos csapatok részére

0
946

Ferenc pápa 2023-ra püspöki szinódust (nagygyűlést) hirdetett meg, amelyen a közösség, a részvétel és a misszió témák kerülnek középpontba. Az igazi keresztények ugyanis aktív tagjai az egyházközösségüknek és a missziós munkát is lelkesen vállalják. Az egymásra figyelő, egymás terhét közösen hordozó tagokból álló egyházat szinodális egyháznak nevezzük. 2021 és 2023 között sokan dolgoznak azon, hogy úgy készítsék elő ezt a püspöki nagygyűlést, hogy az valóban az egyház megújulását hozza és sok lelki gyümölcsöt teremjen.
Az „együtt haladó” tagokból álló – szinodális – egyház megteremtése minden keresztény feladata. Ennek tudatosításához járul hozzá ez a közösséget, részvételt és missziót középpontba állító alkotói pályázat is, amelyet a hittan.ro honlap szerkesztősége hirdet meg a gyulafehérvári, a nagyváradi, a szatmári és a temesvári egyházmegyék hittanos diákjai számára.

Cél

A pályázók

  • kerüljenek közel egy, az egyház(község) keretében működő kisközösséghez (amelyhez nem tartoztak eddig) vagy a településen, illetve annak közelében működő szerzetesközösséghez, és mutassák be ennek szolgálatát;
  • szervezzenek egy egyházközségükhöz kapcsolódó tevékenységet és készítsenek kisfilmet erről;
  • végezzenek missziós munkát és mutassák be annak egy szegmensét.

Kiíró a hittan.ro honlap szerkesztősége.
Pályázók köre: a gyulafehérvári főegyházmegye, a nagyváradi egyházmegye, a szatmári egyházmegye és a temesvári egyházmegye hittanos diákjaiból alakult, ugyanazon plébániához tartozó ötfős csapatok (a csapattagok életkora lehet különböző is – 7. osztályostól 11. osztályosig). A pályázók felkészülését hitoktatóik és/vagy a plébániájukon szolgáló lelkiatyák támogatják.

A pályamunkák leírása: Minden csapat – szabadon választott csapatnévvel – három produktummal pályázik, amelyeket egy nyilvános Trello-táblán jelenít meg. A táblát a csapat hozza létre.

  • A Trello program használatához ez a videó lehet segítség: https://youtu.be/jSMzo6bZGgU
    Egyszerű, emailcímes regisztráció szükséges hozzá. Egy tag létrehozza a táblát, amelyre a többiek emailcímmel vagy a tábla linkjének megküldésével hívhatók be.

Jelentkezés március 7–május 13. között.
A jelentkezés a kateketikai.forum@gmail.com címre küldött levélben történik, a csapatnév, a csapattagok neve, iskolája, osztálya, egyházközsége, a felkészülésben segítséget nyújtó hitoktató és/vagy lelkiatya nevének megjelölésével, illetve a pályamunkákat tartalmazó link (a Trello-tábla linkjének) elküldésével.

A pályamunkák/produktumok elkészítésének tartalmi és formai követelményei

  • A Trello-tábla első listája a csapattagok szöveges és álló- vagy mozgóképes bemutatkozását tartalmazza. A következő három listán külön-külön található a három pályamunka. Az ötödik listán a csapattagok közös munkával kapcsolatos szöveges és – álló- vagy mozgó- – képes élménybeszámolói jelennek meg, az utolsó listára pedig a felkészítő tanárnak és/vagy papnak a pályamunkák megalkotásával, a közösen megélt élményekkel kapcsolatos gondolatai kerülnek.
  • A produktumok:
    Az első produktum egy, címmel ellátott digitális kiskönyv (ebook), amelyikben bemutatásra kerül a csapat plébániájának múltja és jelene, és részletesen – fényképekkel, videófelvételekkel, leírásokkal, interjúkkal, beszámolókkal stb. – megjelenik a választott kisközösség eddigi története és aktuális tevékenysége. A kiskönyvnek tartalmaznia kell a választott közösség két programján (imaalkalmán, szeretetakciójában stb.) való részvételt tanúsító képes-szöveges vagy filmes beszámolót is. Az első produktum listájára a Book Creator programmal készített, leellenőrzötten mindenki számára nyitható digitális kiskönyv linkjét kell feltölteni.
    Az ebook összeállításához egy korábbi pályázat előtt készített kis oktatófilm segítséget nyújthat: https://youtu.be/3VE-zbkeXFY
    A második produktum egy, a csapat által a plébánián vagy ahhoz kapcsolódva szervezett tevékenységet részletesen bemutató, saját készítésű 6–10 perces kisfilm. Ez a tevékenység lehet – például – a csapat által írt és a plébániához tartozó gyerekek, fiatalok bevonásával tartott keresztút, lehet idősek, betegek látogatása, részükre vagy más szükséget szenvedők részére szeretetvendégség vagy egyéb program szervezése, lehet kisebb ifjúsági találkozó vagy bármi egyéb is. Lényeges, hogy a csapat kezdeményezze és a tagok közösen vezessék le (a kísérő hitoktató és pap segítségével), és olyan legyen, amit eddig ők, öten nem szerveztek. A kisfilmben mindenképpen meg kell szólaljanak a szervezők és a célközönség köréből is legalább egy személy.
    A kisfilmet a Youtube-csatornára kérjük feltölteni (nem nyilvános módban), a linkjét pedig a Trello-tábla megfelelő listájára.
    A harmadik produktum egy saját készítésű 2–4 perces filmetűd Ferenc pápa szabadon választott, a mai kihívásokra választ kereső gondolatainak felhasználásával. (A filmetűd-készítéshez az alábbi linkről nyíló kis videó adhat segítséget: https://youtu.be/yrArDQT3DNk. Ferenc pápa gondolatai itt: https://www.katolikus.hu/dokumentumtar és a Ferenc pápa beszédei, írásai nevű Facebook-oldalon is megtalálhatók.)
    A filmetűdöt a Youtube-csatornára kérjük feltölteni (nem nyilvános módban), a linkjét pedig a Trello-tábla megfelelő listájára.
    Minden produktumon meg kell jeleníteni a csapattagok, a felkészítő tanár(ok), pap(ok) nevét, a plébánia és az iskola nevét, valamint azt, hogy a pályamunka a Haladjunk együtt! című pályázatra készült.

Értékelés, értékelési szempontok

A pályamunkákat többtagú zsűri értékeli.

Az első produktum (ebook) esetében a következő pontozás érvényes (összesen max. 60 pont):

  • a leírásban kértek szerinti, alapos és igényes bemutatás: max. 20 pont;
  • kreatív, szemléletes megoldások: max. 10 pont;
  • minőségi, lehetőleg saját készítésű képek, hang vagy/és videóanyagok: max. 20 pont;
  • nyelvi és helyesírási igényesség: max. 10 pont;

A második produktum (kisfilm) pontozása (összesen max. 55 pont):

  • a leírásban kértek szerinti, alapos és igényes bemutatás: max. 25 pont;
  • kreatív és igényes megoldások: max. 10 pont;
  • jó minőségű videofelvétel: max. 10 pont;
  • nyelvi és – ha írott szöveg is megjelenik a filmben – helyesírási igényesség: 10 pont.

A harmadik produktumra (filmetűdre) adható pontok (összesen max. 45 pont):

  • kép és szöveg egysége: max. 5 pont;
  • igényes szövegmondás: max. 10 pont;
  • jó minőségű videófelvétel: max. 10 pont;
  • a filmetűd Facebook-megosztásainak száma: max. 20 pont.
    A filmetűdöt a szervezők teszik közzé a hittan.ro Facebook-oldalán, a leadási határidő (2022. május 13.) utáni 10 órán belül. Megosztásra a nyilvános értékelés előtti napon, 2022. május 19-én, 23 óráig van lehetőség.
    A megosztásokra adott pontozás a következők szerint történik: 0 megosztás: 0 pont; 1–40 közötti megosztás esetén: 3 pont; 40–80 megosztás esetén 6 pont; 80–120 megosztás esetén 9 pont; 120–160 megosztás esetén 12 pont; 160–200 megosztás esetén 15 pont; 200 fölötti megosztás esetén 20 pont.

A pályázat kiértékelését élőben közvetítjük a hittan.ro honlapon és a hittan.ro Facebook-oldalán.
Nyilvános értékelés és eredményhirdetés 2022. május 20-án este.

Díjazás

  • Fődíj (a négy legmagasabb pontszámot elérő csapat részére) a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség felajánlásából: négynapos nagyváradi alkotótábor. A tábor résztvevői – a sokféle program mellett – fénykép- és videókészítési technikákkal, digitális feldolgozási módszerekkel ismerkednek meg.
  • A pályámunkákra összesen 160 pont adható. A 100 fölötti pontszámot elérő csapatok mindegyike különdíjban és értékes ajándékcsomagban részesül.
  • Minden pályamunka felkerül a hittan.ro honlapra és a hittan.ro Facebook-oldalára.

Sikeres pályázást kívánunk!

Médiapartnerek: Vasárnap katolikus hetilap; Verbum Keresztény Kulturális Egyesület; Romkat.ro erdélyi katolikus portál; Mária Rádió Erdély.