Pályázatot hirdettek civil szervezeteknek

A MOL Gyermekgyógyító Program élmény- és művészetterápiás foglalkozásokat támogat

0
1138
Camelia Ene - CEO MOL Románia (jobb); Weisz Erika - HorsEmotion (közép); András Imre - A Közösségért Alapítvány (bal).

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány meghirdette a MOL Gyermekgyógyító Program 11. kiírását. A különleges igényű gyermekek számára élmény- vagy művészetterápiás foglalkozásokat szervező civil szervezetek egy hónapig pályázhatnak. A támogatási alap 400 000 lej, egy civil szervezet legtöbb 25 000 lej támogatásban részesülhet. Az idéntől kezdődően a pályázatokat online lehet benyújtani 2019. október 12-ig. Az elmúlt 10 év alatt 3,2 millió lejjel támogatott 190 pályázat révén több mint 11 000 gyermek számára biztosítottak terápiás foglalkozásokat

Az új kiírás meghirdetésére a Nagyváradi Emanuel Egyetemen került sor. Az esemény kezdetén a résztvevők megnézték a Piroska és a farkas drámaterápiás előadást, amelyet a Botoșani-i Down Activ Moldova Egyesület szervezésében megvalósult Terápia színházzal, művészettel és színekkel című pályázat kedvezményezettjei vittek színre. A továbbiakban az előző évben nyertes húsz egyesület ismertette a 2018. december és 2019. augusztus között megvalósított pályázatok eredményeit.

A kilenc hónap során több mint 650 beteg és fogyatékkal élő gyermek részesült játék- és drámaterápiás foglalkozásokban, gyermekpszichodrámás elemekkel és szerepjátékokkal gazdagított emocionális terápiában, meseterápiában, állatasszisztált terápiákban, művészetterápiákban (például asszisztív technológiákkal alkalmazott zeneterápia, rajz, festészet, modellezés, digitális technológiák – virtuális valóság, rajzfilmkészítés), illetve szabadtéri és vízben zajló foglalkozások során alkalmazott élményterápiákban. A terápiás foglalkozások célja az érintett gyermekek és családjaik életminőségének javítása volt.

Ugyanebben az időszakban volt az egyetlen országos lovasterápiás verseny, a IV. MOL Gyermekgyógyító Kupa, amelyet a MOL Gyermekgyógyító többszörös támogatottja, a nagyenyedi Hip-Tep Egyesület szervezett. A verseny fontos szerepet tölt be a fogyatékkal élő gyermekek integrációjában.

„A program révén finanszírozott civil szervezetek kiváló szakembereivel történő együttműködésben közvetlenül hozzájárulunk a nehézségekkel küzdő gyermekek és hozzátartozóik életminőségének javításához, és ugyanakkor sikerül az orvosi ellátás minőségének javítását szolgáló konkrét segítségnyújtási lehetőségeket azonosítani. Megtiszteltetés számunkra, hogy a kicsik mellett lehetünk akkor, amikor a legnagyobb segítségre van szükségük, és egyben olyan tapasztalat is, amely lelkileg átalakít. Mindig mélyen meghatódunk, amikor megismerkedünk az előző kiírások kedvezményezettjeivel, megismerjük a történetüket, és azt, hogy miként volt segítségükre a MOL Gyermekgyógyító. Türelmetlenül várjuk az új pályázatokat, amelyeknek a megvalósításához hozzá akarunk járulni. A MOL Románia a továbbiakban is, mint mindig, a közösség hűséges partnere marad.” – nyilatkozta Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A hatodik alkalommal kiosztott MOL Gyermekgyógyító díjat a temesvári HorsEmotion Egyesület vehette át, a 2018. évi, 10. kiírás során legjobban megvalósított pályázatért. A Veled minden csupa izgalom című pályázat két külön tevékenységet foglalt magába, összesen húsz gyermek részére. A Temesvári Gyermek Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központban nevelkedő tíz kedvezményezett lovasterápiás- és más szabadidős tevékenységekben részesült, amelyek segítették pszichomotoros fejlődésüket és szociális integrációjukat. További tíz kedvezményezett, akik a Rudolf Walther Gyermekfaluban nevelkednek, részesei voltak egy olyan élményterápiás rehabilitációs programnak, melyet az elhagyás traumáját elszenvedett gyermekek részére dolgoztak ki. A program során az érzelmek felismerését és megfelelő kezelését, empátiás készségeik és felelősségtudatuk fejlesztését, valamint a csapatban való együttműködést tanították a fiataloknak. A HorsEmotion Egyesület 2013 és 2019 között hat alkalommal részesült támogatásban a MOL Gyermekgyógyító programban.

A MOL Gyermekgyógyító Díj 25 000 lej, vagyis egy teljes pályázati támogatás összege, továbbá a díjazott szervezet jogosultságot nyer arra is, hogy egy tagot küldjön az idei kiírás pályázatait elbíráló zsűribe.

„Ez az első kiírás, amelyre online lehet pályázni. A pályázóknak regisztrálniuk kell A Közösségért Alapítvány honlapján www.kozossegert.ro és létre kell hozniuk egy személyes fiókot a pályázat beküldéséhez. Az érdeklődőknek javasoljuk, hogy idejében regisztráljanak és amennyiben nehézségekbe ütköznek, keressenek bennünket. Munkatársaink készséggel segítenek, minden szükséges információt megadnak az érdeklődőknek, pályázóknak” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

Közlemény