Koraszülöttek hete

A koraszülöttek napját világszerte november 17-én ünnepeljük. A Gyulafehérvári Caritas korai nevelő- és fejlesztőközpontja is már hetedik éve szentel kitüntetett figyelmet számukra egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal.

A koraszülöttségről tabuk nélkül – Beszélgetősorozat Marosvásárhelyen [online]
A kérdésfelvetést és válaszkeresést a koraszülöttek világnapja alkalmából november 4–11. között folyatjuk a marosvásárhelyi korai nevelő- és fejlesztő központban, a Mărăști utca 36. szám alatt. Ezekre az alkalmakra koraszülött babát nevelő családokat, szakembereket és a téma iránt érdeklődő résztvevőket várnak. A járványhelyzetre váló tekintettel a beszélgetés-sorozat online térben fog zajlani, amely előzetes regisztrációhoz kötött. Ezt megteheti ITT.

Koraszülöttség orvosi szemmel (november 4., 17 óra)
Beszélgetőpartnerek: dr. Mózes Csilla Brigitta rezidens szülész-nőgyógyász, dr. Simon Márta neonatológus főorvos, dr. Simon-Szabó Zsuzsánna neonatológus szakorvos, gyermekgyógyász rezidens, dr. Lorenzovici Anna családorvos és dr. Gogolák Réka szemorvos.
Érintett témakörök: rizikófaktorok várandósság idején, fiziopatológiás jellemzők, koraszülött baba ellátása az első periódusban, szükséges és ajánlott orvosi vizsgálatok a korai években.

Koraszülöttség a család szemszögéből (november 9., 17 óra)
Beszélgetőpartnerek: Palotás Hajnal pszichológus, Les Júlia lelkész, Rigmányi Eszter érintett szülő.
Érintett témakörök: mit jelent korababa szülőjének lenni, erőforrások feltérképezése, az anya támogató jelenlétének fontossága.

Koraszülöttség fejlesztő szakemberek szemszögéből (november 11., 17 óra)
Beszélgetőpartnerek: Pokorny Emese gyógypedagógus, Lukács Ágnes gyógytornász, Nagy Annamária mozgáskompetencia fejlesztésében jártas szakember.
Érintett témakörök: korai időszakban a baba fejlődésének követése, fejlesztése; hogyan látják a témát a fejlesztő szakemberek.

 

Ingyenes szűrővizsgálat koraszülött babáknak és gyerekeknek Székelyudvarhelyen
A koraszülött babák növekedését és fejlődését nagy figyelemmel kell kísérnie a szülőknek és az egészségügyben dolgozó szakembereknek legalább kétéves korig, de egészen hatéves korig ajánlott évente szűrővizsgálaton részt venni. (WHO-ajánlás) A Koraszülöttek hete program keretén belül ingyenes szűrővizsgálatot lehet végeztetni koraszülött kisbabáknak és gyerekeknek 0–6 éves korig Székelyudvarhelyen.

Fontos: Előzetes bejelentkezés szükséges, valamint a helyek száma korlátozott. A program megvalósítása az aktuális járványügyi helyzet alakulásának függvénye.
Időpont: hétfő, 2021. november 15.
Helyszín: Kossuth Lajos utca 18, Székelyudvarhely

Jelentkezés: 0741 280 779 vagy 0725 355 638.

Dátum

2021. november 04., csütörtök - 2021. november 28., vasárnap