Kórustalálkozó Göröcsfalván: Lélekemelő, hiterősítő és közösségépítő éneklés

0
1025

Csíkrákos község plébániatemploma adott otthont április hatodikán a XXVII. Felcsíki Egyházi Kórusok Találkozójának. A rendezvényen a húsz egyházi kórusban több mint hatszázan énekeltek, dicsőítették az Urat. A találkozó szentmisével kezdődött, amelyet Tamás József nyugalmazott püspök a fecsíki egyházközségek lelkipásztoraival közösen mutatott be.

„Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat művelt!” (Zsolt 98,1). Ez a buzdítás a legfőbb üzenete ennek a kórustalálkozónak is. Ez a zsoltár akkor született, amikor Dávidot mindenütt ellenségei vették körül, és azt mutatja meg nekünk is, hogy miért jó énekelni Istennek. Mondta a szentmise prédikációjában Tímár Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója, azt is hozzáfűzve, hogy „Dávid példája alapján egyértelműen mondhatjuk: Boldog ember az, aki tud énekelni Istennek, mert így mélyebben megnyílhat előtte. Közelebb kerülhet hozzá, átélheti azt, hogy ő biztonság és oltalmazó erő”. Aki Istennek énekel, átélheti azt, hogy akinek énekel, az ott van vele, egy másik valóság nyílik meg előtte, és közben csodák történnek.

Az énekléshez ugyanakkor mások is kapcsolódhatnak, így közösséget tud formálni. „Átéljük, hogy nem vagyunk egyedül. Isten előtt mi mind összetartozunk, tudjuk együtt dicsérni őt. – Óriási dolog ez mai világunkban, és emellett lélekemelő, hiterősítő! Isten közös dicséretében, abban, amikor együtt énekelünk Istennek, van még valami különleges, amibe talán bele sem gondolunk: ilyenkor ugyanis elővételezünk valamit az örökkévalóból, a mennyeiből”, hangsúlyozta a szónok.

Ezt az élményt megtapasztalhatták a szentmise után fellépő kórusok is, amelyek tagjai szolgálatként vállalják a liturgiákat színesítő éneklést, és az azokat megelőző próbákat, hogy minél szebben adhassanak hangot Isten dicsőítésének. A húsz csoport előadásában összesen 37 kórusmű csendült fel a Kisboldogasszony tiszteletét hirdető plébániatemplomban.

 

Amíg helyet cseréltek az énekkarok és elkészült róluk a csoportkép, addig a résztvevők a rendezvény házigazdája jóvoltából a vendéglátó egyházközséghez tartozó három falu: Csíkrákos, Göröcsfalva és Vacsárcsi történetéről, és a települések nevezetességeiről hallgathattak rövid ismertetőt.

CsM

Fotó: Csúcs Péter