Segítenek segíteni. Szeretetkenyér Kárpátalján a nagyváradiak adományaiból

0
763

„Minden támogatónak hálásan köszönjük a segítséget! Köszönjük, hogy segítenek segíteni” – fogalmazott Szkoropádszky Péter és Fülöp János, a beregszászi Szent Panteleimon Karitász elnöke, illetve igazgatója a váradi Katalin-telepi plébánián február második felében szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

Jelen volt Böcskei László megyés püspök, Vass Csaba lazarista szerzetes, plébános, Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője, Georgeta Szabo, a Zöld Berek Egyesület irányítója, Dunai József Caritas-igazgató és a Páli Szent Vince Társaság vezetése, Kis Balázs, Czezar Csanád és Strifler Mihály. A két magyar görögkatolikus parókus azért érkezett Kárpátaljáról Váradra, hogy a januárban a Krisztus-hívők egységért zajlott imahéten összegyűlt több mint tízezer lejt átvegye, és a pénzből bevásároljon az otthon maradt rászorulók számára. A találkozás lehetőséget biztosított arra is, hogy a vendégek beszámoljanak arról, hogyan telnek a hétköznapok a háború sújtotta Ukrajnában.

Rögtön a fegyveres konfliktus kezdete után a vincések, a többi civil szervezettel együttműködve, „feltérképezték”, hogy miben tudnának segíteni. Felvették a kapcsolatot a Szent Panteleimon Karitásszal, és az elmúlt hónapokban hat út során több mint 40 tonna segélyszállítmányt juttattak célba, odafigyelve a helyi igényekre.

A Szent Panteleimon Karitász a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye magyarok lakta településein végez karitatív tevékenységet. Mintegy harmincezer magyar hívőt tartanak számon, ez a kárpátaljai magyarság egyötödét jelenti. Negyvennyolc egyházközségben szervezetten vannak jelen, további 10–15 egyházközségben tartanak számon magyar híveket, magyarázta Szkoropádszky Péter és Fülöp János, akiknek a beszámolójából egyértelműen kiderült, hogy megfelelő helyre kerültek a segélyek. Megható volt hallani, hogy úgynevezett „szeretetkenyeret” is sütöttek már a váradiak adományaiból. Jelenleg öt településen működtetnek ingyenkonyhát, és ezeken kívül kettő még megvalósítás alatt áll.

Körülbelül 200 ember ellátásáról gondoskodnak, helyi rászorulókról, fekvőbetegekről, idősekről, belső menekültekről. Sajnos nagyon sok idős ember egyedül maradt, napi 18 órás áramszünetek keserítik meg a helyben maradottak életét. A felajánlott lisztből hetente 50 kenyeret tudnak szétosztani, illetve folytatják a korábban elkezdett Szent Simeon és Anna programjukat. Az elmúlt évben több mint hétezer egységcsomaggal tudták támogatni a szükséget szenvedőket. Tűzifa-program is működik, 160 család számára sikerült tüzelőanyagot biztosítaniuk 32 ezer kilogramm brikett formájában. Kétszáz babának biztosítottak babaápolási termékeket, pelenkákat, tisztálkodási eszközöket. „Összefogással igyekszünk tartani a lelket mindenkiben, abban reménykedve, hogy jobbra fordul a sorsunk, hiszen Isten útjai kifürkészhetetlenek” – hangsúlyozták a parókusok.

Ciucur Losonczi Antonius/erdon.ro

MEGOSZTÁS