Szent István-emlékérmet kapott Juhász Judit rádiós újságíró

0
742
Fotók: MTI/Vasvári Tamás

Államalapító Szent István-emlékérem és -díj kitüntetéssel jutalmazták Juhász Judit rádiós újságírót augusztus 16-án kedden, Székesfehérváron. A díjazott a Magyar Katolikus Rádió alapítója és vezérigazgató-helyettese. A méltatásban elhangzott: a médiamunkát lehet úgy is végezni, hogy nem durva és közönséges az ember, nem a szennyet terjeszti, pláne nem abból akar népszerűséget szerezni.

Spányi Antal megyés püspök, a civil elismerés kuratóriumának elnöke a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartott ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy „az igazi érték megmarad, az igazi érték időtálló”. Azt mondta, a kitüntetés 2004-es alapításakor a Szent István-i értékrend hangsúlyozása volt a cél, az, hogy olyan ember kapja a díjat, aki életével és tevékenységével is példát tud mutatni az egész magyar társadalomnak. Hozzátette: olyan embereket akartak díjazni, akik életükkel, helytállásukkal, küzdelmeikkel, a maguk állhatatos törekvéseivel mindig képesek voltak a Szent István-i, maradandó értékrend mellett kiállni.

„Amikor Szent Istvánhoz hasonlóan mi is tesszük azt, amit tennünk kell, itt és ma, akkor kiállunk az igazság mellett, szépen beszélünk az igazságról, és próbálunk igaz módon adni híreket. Akkor törekszünk arra, hogy a keresztény erkölcsöt mint Európa alapját őrizzük és ápoljuk, és erre reflektorfénnyel, az igazság erejével rámutassunk. Ha így cselekszünk, akkor a magunk helyén biztosan azt tesszük, ami a Szent István-i értékrend lényege” – fogalmazott a főpásztor.

A díjazottat Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára méltatta. Ismertette: Juhász Judit a közgazdász diploma megszerzése után elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének újságíró-iskoláját, szakmai pályafutását a Magyar Rádiónál kezdte, ahol csaknem két étvizeden át szerkesztő-riporterként, majd főmunkatársként dolgozott. Az első szabadon választott magyar kormánynak négy évig szóvivője, majd a Westel Rádiótelefon Kft. PR-igazgatója, később a Magyar Rádió műsorokért felelős alelnöke volt. 2001-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtófőnöke, ezt követően a Magyar Katolikus Rádió alapítója és vezérigazgató-helyettese. A Kazinczy-, Pethő Sándor- és Prima-díjas újságíró munkásságát 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével ismerték el. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületté válását követően az akadémia első sajtófőnöke, szóvivője lett. Elhivatott közéleti, közművelődési tevékenysége közül külön méltatást érdemel az Anyanyelvápolók Szövetségének kötelékében végzett áldozatos munkája, amely szervezetnek 2013 decembere óta elnöke, valamint meghatározó személyisége, alelnöke a Magyar Örökség Díjbizottságának is – ismertette az államtitkár.

Soltész Miklós kiemelte: a Szent István-díj a keresztény emberek elkötelezettségét is díjazza, az olyan keresztény emberekét, akik vállalják hitüket a nyilvánosság előtt, ahogyan azt Juhász Judit tette és teszi.
Hozzátette: Juhász Judit megmutatta, hogy a médiában lehet úgy is dolgozni, hogy „nem durva és közönséges az ember, nem a szennyet terjeszti, pláne nem abból akar népszerűséget szerezni. Lehet úgy is érdekes az ember, hogy a szépet mutatja be szelíden és nem harsányan mondja el az igazát”. Hozzáfűzte: keresztényként igazunkért bátran kiállni a médiában is lehet, ez jellemzi Juhász Juditot, ez a bátorság és szelídség, egyben határozottság jellemezte a politikában is. Az emlékérmet Spányi Antal székesfehérvári főpásztor, a kuratórium elnöke adta át Juhász Juditnak, akiről kisfilm is készült, amit bemutattak az ünnepségen. A díjazott a kitüntetés átvételekor pályafutása mottójának nevezte Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egyetemi tanár, politikus szavait, aki jelen volt az ünnepségen is:

„Szólalj meg, s én megmondom, mennyire becsülöd meg ajándékba kapott magyarságodat.”


Forrás: MTI; Magyar Kurír