Táncünnep, kiállításmegnyitó a Kolozsvári Magyar Napok kezdetén

0
948
Toronyzene a Szent Mihály-templom tornyából. Regisztrációval látogatható a KMN idején a felújított torony

A Duna Művészegyüttes és a Göncöl zenekar Szerelmünk, Kalotaszeg című előadása volt a 13. Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógálájának művészi műsora. A Kolozsvári Magyar Operában augusztus 14-én, vasárnap este fergeteges táncelőadásnak tapsolt a lelkes közönség, amelynek most a Kolozsvár közelében fekvő, különleges népviseletéről híres tájegység táncai és zenéje bűvölte el a közönséget.

,,Kalotaszeg vidékének egyedi vonásait, a dombok szeszélyes vonalait, a szántók, a kaszálók színfoltjait, a világon egyedi viselet- és táncbéli gazdagságát varázsolta a színpadra – a Magyar Napok nyitógáláján – az idén 65 éves fennállását ünneplő Duna Művészegyüttes”, így összegeztek a www.magyarnapok.ro oldalon, ahonnan a lenyűgöző látványt valamelyest olvasóinknak is visszaadó felvételeket vettük.

A rendezvényt a magyar napok főszervezője, Gergely Balázs nyitotta meg, elmondta: a rendezvénysorozat lehetőséget biztosít az erdélyi, magyarországi és Kárpát-medencei magyarság bemutatkozására és arra is, hogy az itt élő népeket közelebb hozza egymáshoz. A magyar napok szerves része a Szent István napi néptánctalálkozó, a kincses város főterén már vasárnap délben népviseletben pompázó, táncoló fiatalok vették birtokba.

A nyitógálán felszólalt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, valamint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Utóbbi nagy tapsot kiváltott beszédét azzal kezdte: mindig jó Kolozsváron lenni, innen lehet a legjobban belátni Erdélyt. „Színes és sokféle az erdélyi magyar közösség, de abban egészen biztosan egyetértünk, hogy Kolozsvárra vigyázni kell” – mondta Antal Árpád, hozzátéve: „Székelyföldről érkezve arra kérem Önöket tisztelettel, hogy sose szűnjenek meg látni bennünket is, minden egyes kis alkatrészét, sejtjét ennek a szervezetnek, és sose adják alább, tegyenek érte, és teszünk mi is, hogy Kolozsvár legyen mindig rendkívüli, szépségével, eleganciájával, dinamizmusával kimagasló, irányt mutatva így, mint fővároshoz illik, Erdély minden vidéke, minden lakója számára”.

Gergely Balázs köszönetet mondott a teljes szervezőstábnak, a mintegy kétszáz önkéntesnek, valamint a támogatóknak, kiemelten Magyarország kormányának és a kolozsvári önkormányzatnak, a partnerszervezetek egyházak, iskolák, egyetemek segítségét. Mindezeknek köszönhetően 60 programhelyszín 450 programja várja a látogatókat. Ezek közt van közel 50 családos és gyermekprogram, valamint több mint 100 előadás, beszélgetés, 30 kiállítás-megnyitó, 60 helyszínen. A Kolozsvári Állami Magyar Színház miniévadot tart két saját és két vendégelőadással.

Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója egy korábban tartott sajtótájékoztatók elmondta: az idei KMN-gyűjtést a Házsongárd Alapítvány kapja a Dsida-kripta javítására.

A Farkas utcában zajló felújítási munkálatok miatt a szervezők ,,feldarabolták” a fesztiválutcát: a már felújított összekötő utcákba költöztették a kézműves és turisztikai, valamint a könyvvásárt.

Idén több mint 30 koncert lesz hét helyszínen, a Magyar Egyházzenei Fórumnak köszönhetően a klasszikus zenei felhozatal erősödött. Az ifjúsági udvar a Szentegyház utca 4. szám alatt lesz. A megszokott programblokkok mellett látogatható a Szent Mihály-templom tornya, csupán előzetesen regisztrálnia kell annak, aki szeretne a felújított helyszínre bejutni. Regisztrálás szükséges többek között az állattani múzeumban lévő tárlatvezetéshez és a Puck Bábszínház előadásaira is.

Augusztus 14-én kiállításmegnyitóval ért véget a Szent Mihály-templom felújítására szervezett háromnapos ünneplés, amely a Kolozsvári Magyar Napok nyitányát képezte. A közösségi szentmise után a tér délnyugati sarkánál, a sétálóutca elején szabadtéri kiállításon lehet tematikus pannókon végigkövetni a felújítás egyes mozzanatait. A pannókra 3000 képből válogattak, a kiválogatott fotók számát végül sikerült 280-ra csökkenteni, a falak, díszítések, falfestmények restaurálásától a famunkákig, feltárásokig, az ásatásoktól a toronykereszt csúcsáig nagyon sok részlet látható. A kiállítást László Attila főesperes-plébános és Guttman Szabolcs műépítész nyitotta meg.