Lőrinc-napi levéltáros találkozó

0
839

Szent Lőrinc a levéltárosok védőszentje. A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltárközponti és területi levéltárainak munkatársai immár több éves hagyományt továbbörökítve találkoztak a patrónus ünnepéhez, augusztus 10-éhez közeli hétvégén.

A találkozónak idén a magyar kormánytámogatásból újonnan berendezett Szamosújvári Gyűjtőlevéltár és az Örmény Katolikus Gyűjtőlevéltár adott otthont, házigazdája Küsmődi Attila plébános, örmény vikárius-plébános és Jakab Júlia helyi levéltáros volt. Szombaton, augusztus 14-én előbb szakmai megbeszélés zajlott, a jelenlévők beszámoltak az utóbbi év változásairól, eredményeikről, helyzetükről és terveikről. Jelen voltak az Érseki Levéltár, a Marosvásárhelyi, Gyergyószentmiklósi, Csíkszeredai és Szamosújvári Gyűjtőlevéltárak munkatársai, a Csíkszeredai Restaurátor Műhely restaurátorai, továbbá a kolozsvári Ferences Gyűjtőlevéltár munkatársa, valamint a Lövétén létrehozott és a Gyulafehérvári Érsekség fővédnöksége alatt működő régi imakönyvgyűjtemény vezetője. A levéltári munkatársak sok esetben nem kizárólag levéltári tevékenységet folytatnak, így a találkozó szakmai részén beszámoló hangzott el például a mikházi ferences múzeum kialakításáról, a restaurátor műhely legutóbbi különlegesebb munkáiról, a Ferences Gyűjtőlevéltár helyzetéről és az esztelneki kiállításról, a lövétei imakönyv gyűjtemény létrejöttéről és terveiről. A központi és területi levéltári egységeket koordináló levéltári igazgató, dr. Bernád Rita egyebek mellett az utóbbi egy év sikeres pályázatairól, megvalósításairól számolt be, levéltárpedagógiai tevékenységekről, kiállításról és terveiről.

Szombat délutántól már a családtagokkal közösen zajlott az együttlét. Miután az ebédkor örmény specialitásokat kóstoltak, megismerkedtek Szamosújvár római és örmény katolikus valóságával, megtekintették a gazdag épített örökség legjelesebb darabjait, a Salamon-templomot, az örmény katolikus székesegyházat, amelynek a tornyába is feljuthattak, az örmény katolikus plébániát. Megcsodálták a nemrégiben teljes felújításon átesett volt ferences római katolikus templomot. Ugyanitt részt vettek a vasárnapi szentmisén. Később meglátogatták a szamosújvári zsinagógát és főhajtással adóztak a megrendítő holokauszt-emlékmű előtt. A városi nagy parkban séta, kötetlen időtöltés, felfrissülés következett, végül pedig a bonchidai Bánffy-kastélyt tekintették meg.

A kétnapos rendezvény alkalom volt mindenekelőtt a találkozásra és fejlődésre, az egymástól távol dolgozó munkatársak munkájába való mélyebb betekintésre, a közös imáraés a közösség megtapasztalására. Szent Lőrinc vértanú, könyörögj érettünk!

Vass Csongor