Egyház – a CSIT negyedik napjának súlypontjai

0
1196
Fotó: Csog István Csaba

A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó negyedik napján a fiatalok az egyház témakörét járták körül. Az előadók az elmúlt napokban az egyéniséget és egységet dolgozták fel, majd mindezt pénteken az egyházzal hozták kapcsolatba. Ezen a napon megérkezett Miguel Maury Buendía pápai nuncius is, akitől a fiatalok kérdezhettek.

A nap rendhagyóan indult, nem csupán azért, mert a kispapok tartották a reggeli tornát a fiataloknak, hanem azért is mert reggel volt a himnusz táncfelvétele. A CSIT-en résztvevők számára ez minden évben egy különleges élmény, ugyanis ekkor az elmúlt napok során elsajátított koreográfiát mutathatják be.

A himnusz tánc után következett a reggeli dicsőítés és naplózás, amikor a fiatalok átgondolhatták és leírhatták az előző nap tapasztalatait, megéléseit és élményeit. A tanítások keretein belül az előadók az elmúlt napokban az egyéniséget és egységet dolgozták fel, majd mindezt pénteken az egyházzal hozták kapcsolatba. Ahogy korábban, úgy ezen a napon is kiscsoportos beszélgetések segítségével dolgozták fel az ott hallottakat, ezek a beszélgetések segítenek a résztvevőknek még jobban elmélyülni a témában.

Ebéd után egy igazán hangos és átmozgató játék után megérkezett Miguel Maury Buendía pápai nuncius, akitől a fiatalok kérdezhettek. Megtudtuk többek között azt, hogy melyik a kedvenc városa, és hogy mit gondol az erdélyi magyarok hitéről. A szentmisén prédikációjában a fiatalok nyelvén a fiatalokhoz szólt, egy igazán felemelő és emlékezetes élményként emlékezhetnek majd vissza a résztvevők a CSIT ezen pillanataira.

A délután további részében három program közül választhattak: volt egy színházi előadás, CSIT olimpia és dicsőítés. A szervezők igyekeztek olyan programsorozatot összeállítani erre a napra, amely nem csupán a lelki töltődést biztosítja, hanem szórakozási és kulturális élményben is részesíti a jelenlévőket.

Vacsora után az utolsó estén a tehetséges fiatalok bemutatták a tehetségkutatóra hozott éneküket/trükkeiket/vicceiket, mások egy bulin, közös zenélésen, társasjátékesten vagy épp táncházban vettek részt. Az utolsó estét egy közös Just Dance-el zárták.

A CSIT médiacsapata

Fotók: Csog István Csaba, Gergely Attila, Hodor Barni, Vajna Évike