Lezárult az Együtt az időseinkért! projekt, de a munka folytatódik

0
698
A munkát folytatják. Fotók: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

Végéhez érkezett a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet hároméves, Együtt az időseinkért! elnevezésű projekt gyakorlatba ültetése. A következő hét hónapban a projekt keretében működtetett szociális szolgáltatások további 45 idős számára lesznek elérhetőek.

„196 nagybányai idős életminőségén sikerült javítanunk e projekt időtartama alatt. Ez már egy szép eredmény, de nem állunk meg itt – a következő periódusban újabb szépkorúaknak szeretnénk segítséget, támaszt nyújtani” – jelentette ki Román János, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója az Együtt az időseinkért! POCU-projekt zárókonferenciáján. A Caritas nagybányai idősklubjában, június 23-án megszervezett eseményen a projektcsapat tagjai mellett szép számban vettek részt a projekt keretében működtetett szociális intézmények ellátottai is.  

A 2019 júniusa és 2022 júniusa között gyakorlatba ültetett projekt főbb megvalósításairól Pap Monica-Anico projektmenedzser számolt be a jelenlévőknek, és felvázolta azt is, hogyan folytatódik a megkezdett munka a következő időszakban.

Az európai uniós alapokból társfinanszírozott Együtt az időseinkért! elnevezésű projekt révén a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet azt vállalta, hogy legalább 170 nagybányai idős életminőségén javít négy, az igényeikhez igazodó szociális szolgáltatás biztosítása által – mondta Pap Monica-Anico. A projekt jóvoltából sor került két, a szervezet égisze alatt működő szociális szolgáltatás – az idősklub és a szociális konyha szolgáltatásainak – bővítésére, valamint két új intézmény jött létre: egy idősnapközi és egy mobil étkezde. A szolgáltatások biztosításának 25 hónapos időtartama alatt összesen 196 nagybányai idős részesült ellátásban, ebből 130 sikeresen kilépett vulnerábilis helyzetéből. A Caritas nagybányai idősklubjában 71 szépkorú vett részt az aktív idősödést népszerűsítő programokon, míg az idősnapközibe 25 személy járt rendszeresen. A szociális konyha 49 nehézségekkel küzdő nagybányai idős számára készített kétnaponta meleg ebédet, a mobil étkezde pedig 51, mozgásában korlátozott, otthonából egyáltalán nem vagy csak nehezen kimozduló szépkorú számára biztosított házhoz szállítással ízletes, tápláló ételt.

A projekt keretében nyújtott szolgáltatások annak véget érte után is elérhetőek lesznek – hangsúlyozta a projektmenedzser. A következő hét hónapban (2022. június 28. és 2023. január 28. között), a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet saját anyagi forrásokból fogja működtetni a négy szolgáltatást, a közösség bevonásával. A nagybányai Caritas-idősklub húsz új ellátott számára nyújt majd szocializációs programokat, szervez eseményeket, és biztosít tanácsadást. Az idősnapközi további öt személy számára gondoskodik a nappali felügyeletről, nyújt tisztálkodási lehetőséget, szocializációs programokat, kíséri figyelemmel egészségi állapotukat. A szociális konyha újabb tíz idős számára főz majd meleg ebédet és biztosít tanácsadást, míg a mobil étkezde szintén tíz új ellátott számára szállít házhoz főtt ételt és nyújt tanácsadást. A következő hét hónapban a négy szociális szolgáltatás további 45, 65 év feletti nagybányai lakos életminőségén fog javítani – tájékoztatott Pap Monica-Anico.

Az esemény végén a jelen lévő idős ellátottak megosztották gondolataikat, érzéseiket azzal kapcsolatban, milyen változást hoztak életükbe a projekt keretében biztosított szociális szolgáltatások. A szépkorúak örömmel meséltek élményeikről, amelyeket társaikkal együtt éltek meg a központban, az új elfoglaltságokról, amelyek segítettek célt találni a mindennapokban, a szeretettel készített és jó szavak társaságában átadott meleg ebédről. „Mindez azt bizonyítja: jó úton járunk, és együtt megyünk tovább” – ezekkel a szavakkal zárta az eseményt Román János Caritas-vezérigazgató.

Palincas Erika