Az élet lényeges területeire kiterjeszthető az egyház társadalmi tanítása

0
1027
A gyulafehérvári főegyházmegye tizenöt lelkipásztora vett részt a Docat-képzéssorozaton. Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Hamarosan több erdélyi közösség ismerkedik meg a Docat kifejezéssel – lelkipásztorok szerveznek együttléteket, ahol az egyház társadalmi tanítása lesz a központi téma. Teszik ezt azzal a céllal, hogy az emberben tudatosuljon, hogyan élheti meg kereszténységét a hétköznapokban, hogyan lehet saját életének részese, közösségének formálója.

A vízió alapja egy képzés, és az ott tapasztalt lelkesedés. A gyulafehérvári főegyházmegye tizenöt lelkipásztora vett részt a Gyulafehérvári Caritas meghívására azon a képzéssorozaton, amely az egyház társadalmi tanítását kívánja népszerűsíteni. A kétalkalmas együttlét idegenül csengő neve multiplikátorképzés, ami nem más, mint az értékek és lehetőségek megismerése majd továbbadása.

Sajgó Balázs, a szervezet lelki igazgatója, Pápai József és Gál Juliánna humánerőforrás-menedzser, valamint Balázs Katalin, a kommunikációs csapat tagja olyan programokat kínált a résztvevőknek a csíksomlyói Jakab Antal Házban, amelyek e társadalmi tanítás jobb megértését szolgálták. A derűs, játékos, közösségi élményt és egyéni elmélyülést egyaránt nyújtó képzés második részében már a résztvevők váltak foglalkozásvezetővé, a társadalmi tanítás egy-egy témakörét kiscsoportban dolgozva ki, majd mutatva be a társaiknak, szembenézve a kritikával is.

A három kiscsoport választott témája és bemutatójának kiértékelése hozta a felismerést: az élet lényeges területeire kiterjeszthető a társadalmi tanítás. Lehet ez mankó, amely segít a haladásban, lehet ez szemüveg a jobban látáshoz, de lehet eszköz is az alkotáshoz, a talentumok kamatoztatásához. Jó volt együtt rácsodálkozni arra, hogy mennyire fontos a közösség, milyen erővel bír a „mi”, jó volt megtervezni a jegyes oktatást a Docat fényében és úgy gondolkodni a környezet védelméről, mint akik tisztában vannak: a teremtés még nem ért véget, és a gondviselést igenis Istentől el lehet tanulni.

A második alkalom vége az együttlét lezárását célozta. A résztvevők színt vallottak, hogy a képzés során mi volt számukra a legjobb, mi az, amire kíváncsiak lettek, és többet szeretnének a témáról tudni, illetve hogy mit adnak tovább hazatérve közösségüknek. A három méretes papírlapra írt válaszok azt vetítik elő, hogy a tanítás továbbadásra érdemes, hogy számos erdélyi közösség gazdagodhat, és hogy új kötelék fonódott az együtt képződött papok között. Ez utóbbi okán a lezárás elmaradt, mert lesz folytatás. Ősszel lesz újabb találkozás, ahol a lelkipásztorok már arról is beszámolhatnak, saját közösségükben hogyan élik és éltetik a Docat-projekt mottóját, Franz Kamphaus nyugalmazott limburgi püspök gondolatát: „Cselekedj úgy, mint Isten: légy ember!”

Forrás: Balázs Katalin/Gyulafehérvári Caritas