A Mária-hónap lezárásakor a pápa vezeti a rózsafüzért az ukrajnai békéért és a háborúk megszüntetéséért

0
747
A pápa minden hívőt arra buzdít, hogy kapcsolódjon be a rózsafüzér imádságba és imádkozzák együtt a Mária-imát (AFP or licensors)

Világszerte a nemzetközi kegyhelyekkel összekapcsolódva Ferenc pápa rózsafüzért vezet a békéért a római Santa Maria Maggiore-bazilikában május 31-én, kedden az Ukrajnában folyó háború és a világ más háborúiban szenvedőkért.

Ferenc pápa rózsafüzér imádságot hirdetett a békéért, a remény jeleként az Ukrajnában zajló háború és a világ más tájain folyamatban levő háborúk következtében szenvedők javára. A hírt a Mennybemenetel ünnepén jelentette be az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa egy sajtóközleményben.

„A Mária-hónap lezárásaként Ferenc pápa a remény jelét kívánja nyújtani a világnak, amely az ukrajnai konfliktusoktól szenved és amely súlyosan megsebesült a még mindig tartó egyéb háborúk erőszakától. „

Május 31-én, kedden este 6 órakor a pápa elimádkozza a rózsafüzért Szűz Mária, a Béke királynője szobra előtt a római Santa Maria Maggiore-bazilikában. „A világ minden részén minden hívőt felkérnek, hogy támogassa Ferenc pápát a Béke Királynőjéhez intézett imájában” – bátorít a közlemény.

XV. Benedek pápa az I. világháború befejezéséért könyörögve rendelte a szobrot

A Santa Maria Maggiore-bazilika bal oldali hajójában található a Maria Regina Pacis, vagyis a „Béke Királynője” szobra, amelynek különleges története van. XV. Benedek pápa megbízásából Guido Galli szobrászművész, a Vatikáni Múzeumok akkori igazgatóhelyettese készítette. A pápa ezzel is ki akarta fejezni könyörgését Szűz Máriához, hogy vessen véget az első világháborúnak1918-ban. A Madonnát felemelt bal karral ábrázolja a szobor annak jeleként, hogy véget vet a háborúnak. Jobbjával pedig Jézust tartja, aki éppen a békét jelképező olajágat ejti ki kezéből. A szobor talapzatára virágokat faragtak, amelyek az élet kivirágzását és a béke visszatérését szimbolizálják. Egy régi hagyomány, hogy a hívek kis kézzel írt cédulákat helyeznek imaszándékaikkal a Szűzanya lába elé. A pápa május 31-én, kedden virágkoszorút helyez a szobor lábai elé, mielőtt a Szűzanyához fordul imájával és ő is elhelyezi saját imaszándékát.

A Santa Maria Maggiore-bazilikában május 31-én

A hívek különböző csoportjai lesznek jelen a rózsafüzér imádságon, hogy támogassák a pápa imáját. Közöttük olyan fiúk és lányok, akik az elmúlt hetekben részesültek az elsőáldozás és a bérmálás szentségében, továbbá cserkészek, családok a római ukrán közösségből, a Lelkes Máriás Fiatalok (Marian Ardent Youth) szervezet képviselői, a Vatikáni Csendőrség és a Pápai Svájci Gárda tagjai, valamint a Szűz Mária Békekirálynőjéről elnevezett három római plébánia a Római Kúria tagjaival együtt. A tragikus eseményektől leginkább sújtott személyekhez való közelség jeléül meghívtak a rózsafűzér elimádkozására egy ukrán családot, valamint háborús áldozatok hozzátartozóit és tábori lelkészeket közösségeikkel.

Nemzetközi kegyhelyek is bekapcsolódnak a rózsafüzérbe

A május 31-i rózsafüzér imádság egy másik fontos része, hogy a kezdeményezésbe bevontak nemzetközi kegyhelyeket is a világ minden tájáról, valamint néhány olyan szentélyt is, amelyek a még mindig háború sújtotta vagy politikailag erősen instabil országokban találhatók, amelyek számos erőszakos cselekmény okai. Ezek a kegyhelyek Ferenc pápával egy időben imádkozzák a rózsafüzért, és élőközvetítésben bekapcsolódnak a római eseménybe.

A Mária-kegyhelyek

A pápával együtt imádkozzák majd a rózsafüzért a következő helyszíneken: az Isten Anyja kegyhelyen Ukrajnában; a Sayidat al-Najat (Üdvözülés Szűzanyja) szír katolikus székesegyházban Irakban; a Béke Szűzanya székesegyházban Szíriában; a Szűz Mária Arábiai Királynője-székesegyházban Bahreinben. Csatlakoznak hozzájuk más nemzetközi szentélyek is többek között a Megváltó Jézus és Szűzanya nemzetközi kegyhely; a lengyelországi Jasna Góra; a koreai vértanúk nemzetközi kegyhelye; a Loretói Szent Ház; a Szent Rózsafüzér Boldogasszonyról elnevezett kegyhely; az írországi Knock-i Szűz Mária nemzetközi kegyhely; valamint a Guadalupei Miasszonyunk kegyhely és a Lourdes-i Szűzanya szentélye. A Szentszék minden hivatalos csatornáján közvetítik a pápa rózsafüzér imádságát összeköttetésben a világ katolikus média csatornáival.

Az Angyali üdvözlet ünnepén, március 25-én Ferenc pápa az egész emberiséget – különösen is Oroszországot és Ukrajnát – Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta fel a minden évben megtartott „24 óra az Úrért” elnevezésű böjti bűnbánati liturgia végén a Szent Péter bazilikában.

Forrás: Vatican News