Megújították fogadalmukat a nagybányai Mária Légió tagjai

0
1135
Fotók: Nagybányai Szentháromság-plébánia

A nagybányai Szentháromság-templomban május 24-én, kedden, Szűz Mária, a keresztények segítsége ünnepén 11 órától bemutatott szentmisében megújították fogadalmukat a helyi Mária Légió tagjai.

A szentmisét bemutató lelkipásztorokat, a közösség tagjait, valamint az együtt imádkozni érkezett testvéreket Komáromi Teréz, a légió vezetője köszöntötte. Kitért a nehézségekre, amelyekkel az imaközösségnek az elmúlt pár évben szembe kellett néznie, a legfőbb gondot a tagok kiöregedése és elhalálozása, a létszámbeli fogyatkozás jelenti.

Prédikációjában Szmutku Róbert esperes-plébános rávilágított arra a tényre, miszerint napjainkban gyakori szó a kevés, vagy nincsen, elfogyott.

Egyre kevesebb a hit, és félünk, hogy nem lesz már, aki imádkozzon, hogy megtörjön a gonosz hatalma. Azonban nem kell elcsüggedni, mert amikor valami fogy, mint a kánai menyegzőn a bor, akkor a Szűzanya gondoskodik az utánpótlásról. A mai ünnep – Szűz Mária, a keresztények segítsége arra hív meg, hogy újítsuk meg elköteleződésünket a Szűzanya iránt – mondta a szónok, majd az ünnep eredetéről is beszélt.

Szűz Mária, a keresztények segítsége liturgikus ünnepét VII. Piusz rendelte el szabadulása emlékére: amikor Napóleon elűzte a pápát Szent Péter székéből, és fogságban tartotta Franciaországban, a pápai államot pedig birodalmához csatolta, az egész egyház buzgón imádkozott, a Boldogságos Szűz oltalmát kérve.

VII. Piusz a loretói litánia fohászai között szereplő megnevezéssel fordult védelemért Máriához, a keresztények segítségéhez. Napóleon Moszkva alatt vereséget szenvedett, a pápa 1812-ben kiszabadult. 1814. május 24-én magyar huszárok díszkíséretével és védelmével vonult be Rómába. 1815-ben a pápai állam is visszakerült fennhatósága alá. VII. Piusz a Szűzanya iránti hálából Mária tiszteletére rendelte el az ünnepet május 24-ére, Szűz Mária, a keresztények segítsége elnevezéssel.

Bosco Szent János is, amikor megtapasztalta, hogy valamiből kevés van, akkor a Szűzanyához mint a keresztények segítségéhez folyamodott és erre tanította, nevelte a gyermekeket is.

A plébános a Mária Légió tagjai imájának a fontosságát is kiemelte. A legfontosabb dolgokat a világban nem a politikusok, az üzletemberek végzik, hanem az imádkozó emberek. Az ima hatására megtörhet és meg is fog törni a háború, a családokba visszatér a béke, emberek békülnek ki egymással. Az ima által megtörik a gonosz hatalma.

Köszönjük meg a Szűzanya közbenjárását az elmúlt 21 évben, kérjük közelségét továbbra is, engedjük, hogy ő vezessen minket, legyünk iránta gyermeki bizalommal – tanácsolta Szmutku Róbert.

A prédikációt követően előbb a papok, majd a Mária Légió tagjai és a jelen levő hívek újították meg a Szűzanya iránti elköteleződésüket.

Az ünnep a plébánia Boldog Scheffler János közösségi házában szeretetvendégséggel folytatódott.

Forrás: Nagybányai Szentháromság-plébánia