Ferenc pápa: határozottan küzdeni kell a gyermekmunka kizsákmányolása ellen

0
693
Afganisztáni gyermekmunkás egy téglagyárban, ahol 4-5 éves kortól dolgoznak. Fotó: ANSA/Vatican News

Ferenc pápa üzenetet küldött a gyermekmunka felszámolásáról szóló 5. konferenciára, amelyet ezekben a napokban tartanak Dél-Afrikában. Levelében hangsúlyozza, hogy a gyermekek jelenének és jövőjének biztosítása az egész emberi család jelenét és jövőjét biztosítja.

Május 15–20. között tartják a dél-afrikai Durbanben az 5. Globális Konferenciát a Gyermekmunka Felszámolásáról. Az alkalomból Ferenc pápa üzenetet küldött, amelyben üdvözölte és imáiról biztosította a résztvevőket a Guy Ridernek, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójának címzett levélben. A hatnapos rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekmunkára, és felgyorsítsa a megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket egy olyan időszakban, amikor az ENSZ szerint világszerte mintegy 160 millió gyermeket – csaknem minden tizediket – munkára kényszerítik.

Ferenc pápa üzenetében rámutatott, hogy a gyermekmunka társadalomból való kiszorítása terén elért jelentős előrelépés ellenére a tragédiát tovább súlyosbítja a globális egészségügyi válság hatása és a szélsőséges szegénység terjedése a világ számos részén, „ahol a felnőttek és serdülők számára biztosított tisztességes munkalehetőségek hiánya, az elvándorlás és a humanitárius vészhelyzetek fiatal lányok és fiúk millióit kárhoztatják gazdasági és kulturális elszegényedésre”. Sőt, „túl sok kis kéz dolgozik a szántóföldeken, a bányákban, és tesz meg nagy távolságokat, hogy ivóvízhez jusson, és végez olyan munkát, amely megakadályozza őket abban, hogy iskolába járjanak” – sajnálkozott a pápa, utalva a gyermekprostitúció áldozataira is. Ez a jelenség „gyermekek millióit fosztja meg fiatalságuk örömétől és Istentől kapott méltóságuktól”.

Ferenc pápa a szegénységet emelte ki, mint fő tényezőt, amely a gyermekeket kiteszi a munkaerő-kizsákmányolásnak. Arra buzdította a konferencia résztvevőit, hogy gondolkodjanak el „a globális szegénység strukturális okairól és az emberi család tagjai között továbbra is fennálló botrányos egyenlőtlenségről”. Annak a reményének adott hangot, hogy a konferencia elvezet a társadalmi szereplők és az érintett – nemzeti és nemzetközi – testületek fokozott tudatosságához, amelynek következtében elkötelezik magukat, hogy „megfelelő és hatékony módszereket találjanak a gyermekek méltóságának és jogainak védelmére, különösen a szociális védelmi rendszerek előmozdítása és az oktatáshoz való hozzáférés biztosítása által.”

A gyermekek védelme, az emberi család védelme

Ferenc pápa ezt követően kiemelte az egyház nagy aggodalmát a gyermekmunka kérdésével kapcsolatban. Megjegyezte, az egyház társadalmi tanítása azt hangsúlyozza, hogy a gyermekek jelenének és jövőjének biztosítása az egész emberi család jelenét és jövőjét is biztosítja. Sőt „az, ahogyan a gyerekekhez viszonyulunk, hogy mennyire tiszteljük a velük született emberi méltóságukat és alapvető jogaikat, kifejezi, hogy milyen felnőttek vagyunk és milyenek akarunk lenni, továbbá, hogy milyen társadalmat akarunk építeni”. Majd a pápa megismételte, hogy a Szentszék elkötelezetten munkálkodik azon, hogy a nemzetközi közösség határozottan küzdjön a gyermekmunka kizsákmányolása ellen. Tegyék ezt azért, hogy „a gyermekek élvezhessék az élet ezen szakaszának szépségét, miközben álmodhatnak egy fényes jövőről”. Befejezésül Ferenc pápa köszönetet mondott a konferencia szervezőinek és támogatóinak.  Azért imádkozik, hogy a tanácskozás „a tartós növekedés és virágzó jövő záloga legyen a gyermekek számára az egész világon”.

Forrás: Benedict Mayaki, SJ/Somogyi Viktória/Vatican News