A pápa a gyermekvállalás körülményeinek biztosítását sürgeti

0
863
Ferenc pápa beszédet tart egy korábbi, hasonló témában megrendezett konferencián. Fotó: Vatican News

Második alkalommal tartották Rómában a születés- és családtámogatással foglalkozó konferenciát, amelyre Ferenc pápa elküldte üzenetét. A szentatya úgy látja: Olaszországban és Nyugaton égető gond a demográfiai válság, amelyet meg kell fordítani, ehhez pedig megfelelő családpolitikára, mentalitásváltásra van szükség.

Valóságos társadalmi vészhelyzetnek nevezi a szentatya az alacsony születésszám problémáját, amely nem annyira szembetűnő első látásra, hogy a címlapokra kerüljön, mégis sürgető. Egyre kevesebb gyermek születik, ez pedig szegényebbé teszi mindannyiunk jövőjét: Olaszország, Európa és a Nyugat számára egyaránt – teszi hozzá Ferenc pápa. Úgy fogalmaz, hogy a lét perifériájának kevéssé látható területe ez, ami nem ötlik azonnal a szemünkbe. Azokról a férfiakról és nőkről van szó, akik vágynak gyermekre, de nem sikerül nekik. Sok fiatal nehezen valósítja meg a családról szőtt álmát. Ez az új fajta szegénység megijeszti a pápát. Azt mondja: a gyermekvállalás szegénysége ez, amikor a szívünkben lakozó boldogságvágynak meg kell elégednie a nagyszabású célok felhígításával, a nagy remények helyett kevéssel is beérjük. Ez egy tragikus szegénység, mert az embereket a legnagyobb kincsükben sújtja: hogy világra hozzanak egy életet és gondoskodjanak róla, továbbadják szeretettel a kapott életet.

Nem maradhatunk semlegesek, legyintőek

A szentatya azt írja üzenetében: rövidlátó az, aki nem veszi észre a születésszám csökkenésének problémáját, mert nem néz előre. Elfordítja a fejét, azt gondolván, hogy a problémák mindig túl összetettek és úgysem tehetünk semmit. Egyszóval megadják magukat. Ezért tetszik Ferenc pápának a római születés- és családpolitikai konferencia címe: „Meg lehet csinálni”. Ezzel azt üzenik, hogy nem adják föl. Ez a cím azt jelenti, hogy lehet remélni dacára a számoknak, amelyek évről évre feltartóztathatatlanul romlanak. Azt jelenti, hogy nem fogadjuk el passzívan, hogy a dolgok nem változhatnak.

A dolgok pedig akkor változhatnak, ha félelem nélkül együtt elkötelezzük magunkat minden részérdek és ideológiai szakadék ellenében – Ferenc pápa erre szólít fel, arra, hogy az intézmények, a média, a kultúra, a gazdaság és a társadalom egyaránt segítse, javítsa és konkrét politikával segítse fellendíteni a születésszámot és a családot. A szentatya örömmel állapítja meg, hogy a születés és gyermekvállalás témája összekötő, nem pedig elválasztó tényező. Vállalkozások, bankok, társulatok, szakszervezetek, sportolók, színészek, írók, politikusok együtt gondolkodnak azon, hogyan lehet újra remélni az élet születésében.  

„Az adatok, a kilátások, a számok már ismertek mindenki előtt, most konkrétumokra van szükség. Itt az idő, hogy valós válaszokat adjunk a családoknak és a fiataloknak. A remény nem halhat meg és nem szabad hagynunk, hogy elhaljon a várakozásban. Kérem Istent, hogy áldja meg vállalkozásotokat. Mellettetek állok és szurkolok nektek, hogy együtt meg lehessen fordítani ennek a demográfiai télnek a menetét. Meg lehet csinálni!” – zárja üzenetét a pápa.

Megrendítő olasz helyzet

Sokkoló adatokkal szolgál az esemény honlapja: 2021-ben közel négyszázezer gyermek született Olaszországban, 2008-hoz képest több mint 176 ezerrel kevesebb. Ez azt jelenti, hogy 13 év elteltével majdnem felére esett vissza a születésszám az olaszoknál. Demográfiai tél, üres bölcsők: sok meghatározása van a jelenségnek, annál kevesebb a konkrét intézkedés, ami az ország jövőjét biztosítaná. A 2015-ben megindult drasztikus születésszám-csökkenést tovább rontotta a Covid-járvány. A negatív rekordot tavaly érték el a nem egészen 400 ezres születésszámmal, miközben az elhunytak száma elérte a 746 ezret. Ilyen drámai természetes visszaesésre a második világháború óta nem volt példa Olaszországban. Erre reagálva hívták össze a családpolitikát és a gyermekvállalást elősegítő rendezvényt először tavaly, hogy megfordítsák a demográfiai görbét és új narratívát találjanak a születésszám növelésére.

„A gyermek ajándék, de egyben közjó, emberi, társadalmi és dolgozói tőke. A gyermek a legfőbb kincs, amit egy nemzedék létrehoz és örökül hagy az utána jövő világnak. Mégis úgy tűnik, hogy elfecséreljük ezt a lehetőséget” – írják a konferencia szervezői. A gyermekvállalási kedvhez megfelelő családpolitikára van szükség, ami figyelembe veszi a generációk közötti összefogást. Fenntarthatónak kell lennie, amelyet a járulékfizetők garantálnak, tekintettel a nyugdíjakra is, ebben a fiatalok és az idősek egymásra vannak utalva. Ha kevesebb gyermek születik, kevesebben fizetnek adót, így könnyen belátható, hogy összeomlanak azok az alapok, amelyekre egy ország épül: az iskolarendszer, a közegészségügy, a nyugdíjrendszer.

A világ jelenlegi népessége közel 8 milliárd (7.919.285.865 fő). Olaszország lakosainak száma csökkenő tendenciát mutat: a korábbi 60 millió helyett valamivel több mint 58 millió fő, akik közül 10 és fél millió fiatal (0-19 év közötti), és majdnem 18 millió hatvan év feletti állampolgár.