Tavaszi bál fogyatékkal élők számára

0
985

Hatodik alkalommal tartottak tavaszi bált a felsőboldogfalvi Művelődési Házban április 30-án. Lőrincz Géza, a Soha ne add fel egyesület elnöke, egyben a bál szervezője a Gyulafehérvári Caritasnak elmondta, valamivel több, mint száz személyre számítottak, végül közel százötven személy vett részt az eseményen. A rendezvény célja az volt, hogy a hasonló nehézségekkel küzdő emberek és családjaik oldott módon tudjanak egy kicsit örülni az életnek és egymásnak.

A Soha ne add fel egyesület és a Caritas közös múltra tekint vissza, ugyanis 13 évvel ezelőtt közösen indították el az Őrangyal programot, ami a mozgássérültek és fogyatékkal élők közös találkozója volt az egészséges emberekkel. A rendszeresen megszervezett program idő közben önállósodott. A közös múlt és a partneri viszonynak köszönhetően a Caritas idősprogramjából érkező személyek is besegítettek főzéssel, terítéssel és szerepléssel. A szépkorú mentálhigiénés csoport tagjai megfogalmazták, hogy milyen hálásnak kell lennünk azért, amink van.

A fogyatékkal élők és hozzátartozóik számára egyfajta kikapcsolódásként megszervezett este célja az volt, hogy a hasonló nehézségekkel küzdő emberek és családjaik végre többségben legyenek egy adott helyen, és oldott módon tudjanak egy kicsit örülni az életnek és egymásnak.

A bálra nem csak Udvarhelyszékről, de Csíkszékről, Marosszékről, valamint Nagyvárad környékéről is érkeztek a meghívott résztvevők. A szervezésben és a helyszínre utaztatásban a következő civil szervezetek vállaltak részt, ezúton is szeretnék kifejezni hálájukat a szervezők: HIFA Románia, Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, Szent Gellért Alapítvány, Ügyes Kezek Alapítvány.

A kulturális műsor este 8 órakor vette kezdetét. A megnyitó után a csíkszeredai Puha Dorel látássérült zenélt szaxofonon, őt követte Pitó Zsolt lelkipásztor áhítata. Kivetítették továbbá a Bice-bóca KíSérŐ színjátszó csoport Lázár Ervin Virágszemű meséjének színpadi adaptációját, amit Borbély Levente biblioterapeuta írt át színdarabnak és Bajcsi Kinga óvónő és pszichológus segítségével tanítottak be a gyerekeknek.

Ezt követően a Caritas udvarhelyszéki idősprogramjába becsatlakozó szépkorúak a Hófehérke másként című szatirikus előadása nevettette meg az egybegyűlteket, de ami fontosabb, hogy megmutatták: bottal, görnyedt háttal is mennyi mindenre képesek az emberek. Az előadások annyira meghatották Bíró András meghívott támogatót, a Panos Pékség társtulajdonosát, hogy néhány gondolat erejéig ő is köszöntötte az közönséget.

Ezek után következett a hajnalig tartó zenés mulatozás, amihez a talp alá valót László Zoltán és felesége, László Gizella biztosította. A visszajelzések szerint fantasztikus, egyenesen fergeteges volt hangulat. Természetesen a 6. tavaszi bál nem jöhetett volna létre támogatók nélkül, akiknek a szervezők hálásak.

Forrás: A Gyulafehérvári Caritas honlapja