Az álmodó Szent József segítse a szülőket a gyermeknevelésben

Ferenc pápa katekézise

0
1190
Fotók: Vatican.va

A szentatya a Jézus nevelőapjáról szóló katekézissorozatában ezúttal az álmodó ember alakjáról elmélkedett. Imádkozni, dolgozni, szeretni – ebben ad nekünk példát Szent József, aki mindig hallgatott az álmaiban megjelenő isteni szóra. Ferenc pápa a szerdai audiencia végén felhívást intézett Ukrajna békéjéért, és megemlékezett a holokauszt évfordulójáról, kiemelve: Soha többé nem szabad megismétlődnie ennek a szörnyű kegyetlenségnek.

Tudjuk, hogy a Bibliában az ókori népeknél az álmokon keresztül szólt Isten az emberekhez. Más hangok is megszólalnak bensőnkben: félelmeink, múltbeli élményeink, reményeink hangja, de a gonoszé is, aki össze akar zavarni. Fontos tehát felismerni Isten hangját a többi között. József ebben példa lehet előttünk, mert képes elcsöndesedni és megfelelő döntéseket hozni az Úr üzenetein keresztül, amelyeket álmában intéz hozzá.

Az ima a megfelelő megoldás az élet nehéz helyzeteiben

Négy álmát írja le az evangélium: először, amikor az angyal segít feldolgozni Józsefnek a traumát, melyet Mária várandóssága okoz. Az élet minket is gyakran megoldhatatlannak tűnő helyzetek elé állít. Ilyenkor imádkozzunk, hogy az Úr megmutassa a helyes utat. Az Úr ugyanis soha nem hagy minket kiút nélkül – emlékeztetett a pápa. József második imája akkor jön el, amikor a kis Jézus élete veszélybe kerül. József azonnal hallgat az Úr szavára, és Heródes haragja elől Egyiptomba menekül családjával. A mi életünkben is előfordulnak veszélyhelyzetek, amikor féltjük életünket vagy a szeretteinket. Ha ilyenkor imádkozunk, meghalljuk azt a hangot, ami bátorságot öntött Józsefbe is. Egyiptomban kapja a harmadik álmot Szent József, hogy elmúlt a veszély, és visszatérhet a hazájába. Elindulnak, de útközben érkezik a negyedik figyelmeztetés, hogy Galilea biztonságosabb hely számukra, ezért Názáretbe költöznek. A félelem is életünk része, ilyenkor is forduljunk az imához. Isten segítségével jól dönthetünk, nem esünk pánikba.

A szülők álljanak mindig gyermekeik mellett

Ferenc pápa szólt arról a sok emberről, akiknek vállát nyomja az élet súlya és többé nem remélnek, nem tudnak imádkozni sem. Szent József segítsen nekik megnyílni az Istennel való párbeszédre, hogy erőt, világosságot és békét nyerjenek. A gyerekeiket nevelő szülők nagyon sok fájdalmas nehézséggel szembesülhetnek: amikor gyermekeik betegek, ne adj Isten, meghalnak, vagy kiderül eltérő nemi orientációjuk, hogyan lehet kezelni ezeket a problémákat? Nagyon fontos, hogy a szülők minden körülmények között elfogadják gyermekeiket, ne ítéljék el őket. Az imádság soha ne legyen meddő, elméleti gesztus, az irgalmas cselekedetek, a szeretet aktív megnyilvánulása kísérje. Szent József imádkozott, dolgozott és szeretett – ez a hármas példa álljon a szülők előtt az élet nehéz pillanataiban – mondta a pápa, majd a názáreti ács közbenjárásáért így fohászkodott:

Szent József, te, az álmodó ember, taníts meg minket rá, hogyan szerezzük vissza lelki életünket, azt a benső helyet, ahol Isten megmutatkozik és üdvözít minket. Vedd el tőlünk a gondolatot, hogy fölösleges imádkozni, segíts mindnyájunkat, hogy megfeleljünk az Úr által mutatott iránynak. Hogy érvelésünket beragyogja a Lélek világossága, szívünket bátorítsa az ő ereje, és félelmeinket megmentse az ő irgalmassága. Ámen.

Gedő Ágnes, Vatican News