Száz éve alakult a Mária Légió

0
1734

A Mária Légió megalakulásának 100. évfordulóját ünneplik a Segítő Szűzanya Comitium tagjai  október 23-án, szombaton a nagyváradi székesegyházban. Az ünnepre készülve Bărbuț Péter plébánost, a váradi egyházmegye máriás lelkületű mozgalmainak lelkivezetőjét kérdezte a varad.org – a kezdetekről és a jelenről, üzenetéről a rózsafüzér hónapjában.

A Mária Légió Frank Duff vezetésével jött létre 1921. szeptember 7-én, Szűz Mária születésnapjának előestéjén. Célkitűzése a világiak lelki fejlődésének és apostoli tevékenységének előmozdítása egyházi vezetés mellett, a Szűzanya zászlaja alatt, Krisztus országának mielőbbi megvalósulása érdekében. A lelkiség a Föld minden részén elterjedt, Magyarországon 1989 óta működik.

A váradi egyházmegyében 2000-ben jelent meg, amikor Németh László plébános június 6-án Köröstarjánban megalapította az első csoportot (praesidiumot). Köröstarján után következett a nagyváradi Barátok Temploma, majd a Szent József-templom, később pedig  Nagyszalonta, Margitta, Monospetri. Vannak még távolabbi praesidiumok, amelyek szintén a nagyváradi curiához tartoznak.

Még Németh László segítségével sikerült meghonosítani a Szatmári Egyházmegyében is, ahol Láng Pál szervezte meg az első csoportot és azóta is nagyon szépen működik.

A váradi egyházmegyében tavaly volt az alapítás 20. évfordulója, amit a járványhelyzet miatt csak szűkebb körben sikerült megünnepelni. A Mária Légió alapításának 100. évfordulóját viszont szeretnénk méltó módon megünnepelni. Felkértük a Böcskei László püspököt, hogy tiszteljen meg a jelenlétével, ünnepeljen velünk együtt és ő mutassa be a legszentebb áldozatot október 23-án déli 12 órakor.

Hogy mit üzennék a rózsafüzér hónapjában? A Mária Légió tagjai vállalják, hogy mindennap elimádkoznak legalább egy tized rózsafüzért. Minden összejevetelen a Szentlélek hívása után öt tized rózsafüzért imádkozunk. Tehát a rózsafüzér ima a lelkiség középpontjában van.

Az üzenetem az, hogy érdemes kitartani az imádságos lelkületben, főleg a mai időkben, amikor annyi félelem vesz körül bennünket: félelem a biztonságunk miatt, aggódás, hogy mi lesz velünk, a szeretteinkkel, a világgal. Mária palástja alatt, egymást bátorítva le tudjuk  győzni a félelmeinket. Ha a Mária Légió tagjai kitartanak az imában,  én bízom benne, hogy szebb jövő elé nézünk.

MEGOSZTÁS