A béke és a fény királynéjának ünnepe: Medzsugorje 40 Erdélyben

0
2689

Szőkefalván összegyűltek a hívek megköszönni a jó Istennek égi édesanyánkat, a béke és a fény királynéját, akinek medzsugorjei, hivatalosan még egyházi kivizsgálás alatt álló jelenései negyven éve kezdődtek.

A Maros megyei Szőkefalván június 17-én, az ott történt, hivatalosan még nem elismert, de sok hívő körében lelki megújulást okozott jelenések évfordulóján idén júniusban nagyon sokan gyűltek össze, hogy megünnepeljék a Keresztelő Szent János-templomban és annak udvarán, hogy idén negyven éve jelent meg a Szűzanya Medzsugorjében.

A Szőkefalván összegyűlt hívek megköszönték a jó Istennek égi édesanyánkat, aki a béke és a fény királynéja. Mivel idén a járványügyi helyzet miatt a bosznia-hercegovinai kis horvát faluba zarándokolni nehezebb, így ezt a formáját választották az ünneplésnek. A rendezvényt élőben közvetítette a Mária Rádió.

A helyi plébános, György István köszöntötte a zarándokokat, elmélkedést tartott Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános. „A rózsafüzér imádság nem jelent mást, mint keresni a módját annak, hogy Jézus és Mária jelenlétében legyünk. Életük titkairól elmélkedve velük vagyunk” — fejtette ki a rózsafüzér lényegét Hajlák Attila-István.

A programban rózsafüzér imádság volt elmélkedéssel az Oltáriszentség előtt, a gyímesi hívek énekeltek a tizedek előtt. Különböző személyek arról tettek tanúságot, hogy a Szűzanya közbenjárásának köszönhetően milyen mély változások történtek az életükben. Az irgalmasság rózsafüzére és a szőkefalvi imádságok után keresztutat is végeztek. Szentmisével ért véget az ünnepi rendezvény.

Illyés Mária néni Sepsiszentgyörgyről több éve szervezi a zarándokutakat Szőkefalvára és 11 éve Csíksomlyóra. Előtte Vida Izabella hívogatta hónapról-hónapra 17-re Szőkefalvára a zarándokokat. Illyés Marika néni megkeresésünkre elmondta, hogy szép volt az ünnep, „sokat imádkoztunk, mindenki örvendett, hogy ott lehetett. Napcsodát is megéltünk, hazafele is mintha kísért volna az égen a Szűzanya minket, felteltünk minden jóval, nagyon megérintett minket”. Ezt bizonyára elmondhatta minden jelenlevő és az eseményt a Mária Rádión hallgató (az ünnepi imát és szentmisét vissza lehet hallgatni az archívumból).