Magnólia és gesztenye

0
1758

Hatéves Ferenc pápa Laudato si (Áldott légy) kezdetű enciklikája közös otthonunk gondozásáról. Ha minden évben a megjelenése óta az évfordulót egy fa ültetésével ünnepeltem volna meg, már volna hat konkrét kicsi cselekedetem az enciklika és a pápa szellemiségében, a közjó érdekében.

Ferenc pápa enciklikája előtt is divatos volt a „zöldség”, viszont az enciklika kitágította ennek a divatnak a perspektíváját. Ha ültetek egy fát, abban van egy kicsi munka és az ezzel járó elégtétel, egy kicsi esztétikai élmény, hiszen szebb lesz a környezetem, a zöld szép, és a levegő is jobb lesz tőle; nagy adag elégtétel, ha évről évre látom a növekedését, ha másokat látok az árnyékában megszusszanni.

Idén 25 éves a kokozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara. Ebből a 25 évből 23 éve jövök be az épület patinás kapuján napról napra. Előbb négy évet diákként, majd három évet önkéntesként és végül 16 éve alkalmazottként vagyok része történetének.

A hétvégén két csemetét ültettem a BBTE Római Katolikus Teológia Karának születésnapjára vármezői udvaromba Ferenc pápa enciklikájának szellemiségében. Egyiket gyönyörű virágai miatt szeretem, másikat árnyékáért. Huszonöt év alatt volt virág és árnyék egyaránt. Hálás vagyok mindenért!

Bereczki Gyöngyvér

MEGOSZTÁS