Egyházművészeti kiállítás nyílt a nagyváradi püspöki palotában

1
2573
„Csináljátok tovább!” – mondta Tempfli József püspök, amikor átadta a püspöki palota kulcsát Böcskei László püspöknek. Fotók: Nagyváradi Egyházmegye

Amikor 2009. március 5-én Tempfli József püspök úr átadta nekem a püspöki palota kulcsát, megszokott egyszerűségével a következőket mondta: „Csináljátok tovább!” – idézte fel a pillanatot Böcskei László nagyváradi megyés püspök azon a zártkörű ünnepségen, amelynek keretében június 12-én megnyitották a püspöki palotában berendezett egyházművészeti kiállítást.

„A feladat adva volt, de hogy mit hogyan és miből, ezek még az ismeretlen titkokhoz tartoztak” – folytatta személyes hangvételű beszédét a főpásztor ezen a történelminek mondható eseményen. Hosszú tervezést követően 2017 végén kezdődhettek el a magyar kormány támogatásával az épület felújításának munkálatai, amelyek az ősz folyamán fognak majd teljesen lezárulni. Lépésről lépésre: új színekbe öltözött a székesegyház és a palota, átalakult a kert, amely a béke és az elfogadás oázisává lett, a főbejárati kapu fölé visszakerült egy elfelejtett felirat, a főhomlokzatot egy – a régi szerint alkotott – címer díszíti, nem beszélve a hatalmas belső átalakulásokról – a tetőtől a pincéig.

A palota első emeletén most megnyílt kiállításon láthatóak a Nagyváradi Egyházmegye vallásos festészeti és portrétárának legjelentősebb darabjai a reneszánsztól a 19. századig, liturgikus ötvösgyűjteménye, élén az ország egyik legkülönlegesebb barokk műtárgyával, a Polentári-monstranciával. Emellett megtekinthető a 18–19. századi egyházi textilgyűjteményének egy része, amely olyan európai különlegességekkel büszkélkedik, mint a székesegyház Mária Terézia díszornátusa vagy Lipovniczky István püspök Rómában készült miseruhakészlete. A szakrális tárgyak mellett a látogatók bepillanthatnak Ferenc József és Erzsébet királyné váradi lakosztályába is.

A rendeltetésének átadott épületrész megnyitóján részt vett és beszédet mondott – Magyarország Kormánya részéről – Potápi Árpád, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Románia Kormányának részéről pedig Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára. A kiállítás létrejöttét – melynek kurátora Lakatos-Balla Tünde – két szakembere által a Romániai Nemzeti Történeti Múzeum is segítette. A palota előtti ünnepi megnyitót követően Lakatos- Balla Attila történész, a kiállítás egyik megalkotója vezette végig a termeken a román ajkú meghívottakat, míg Csorba Sándor magyar nyelven mutatta be a tárlatot.

Az épület földszintjén az év második felében nyílik emlékkiállítás Szent László király és az egyházmegye mártír püspökei, Boldog Bogdánffy Szilárd, Boldog Scheffler János és a Váradon pappá szentelt Boldog Apor Vilmos tiszteletére. Modern és kortárs művészeti, illetve egyéb tematikus időszaki kiállítások a közeljövőben a palota második emeletén kapnak helyet, ahol a korszerű konferencia-központ is működni fog. A most megnyílt állandó kiállítás kedden, csütörtökön és szombaton látogatható 11, illetve 15 órától. Bővebb információ a tourinfo@varad.org e-mail-címen, valamint a 0359-433401-es telefonszámon igényelhető.

1 HOZZÁSZÓLÁS