Búcsú a Jézus szíve-kilátónál

0
5248
Fotók: Farkas Antal

Augusztus 17-én lesz nyolc éve annak, hogy a kilátót felavatták, ahol idén is megtartották a búcsút. A Farkaslaka községhez tartozó kilátónál június 12-én tartott szentmise főcelebránsa és szónoka a székelyszentléleki származású Kiss Endre, a gyulafehérvári nagyszeminárium spiritualitás tanára volt.

A Gordon-hegyi Jézus szíve-kilátóhoz vezető úton keresztút, kálvária áll, a szoborhoz hasonlóan Zawaczki Walter Levente alkotása. Így az immár évek óta rendszeresen megtartott Jézus szíve búcsús szentmise előtt a keresztalják zarándokai imádkozva-énekelve keresztutat végeznek, úgy érkeznek a kilátó lábánál felállított oltárnál tartott szentmisére. A puszta és a hegy mind az ó-, mind az újszövetségben az Istennel való találkozás helye.

Szent II. János Pál pápa még 2002-ben kezdeményezte, hogy Jézus szíve ünnepe legyen a papok megszentelődésének világnapja is, ez idén különösen is összecseng a főegyházmegyében meghirdetett hivatások évének gondolatával.

A Gordon-hegyi Jézus szíve-kilátónál a székelyszentléleki egyházközség plébánosával, Benedek Sándorral idén is együtt mutattak be szentmisét a szomszédos települések papjai, köztük Székelyszentlélek szülötte, az ünnepi homíliát mondó Kiss Endre gyulafehérvári nagyszemináriumi spirituális. A búcsús alkalomra gyalog, lóháton vagy gépjárművel érkező környékbeli hívek, zarándokok nagy számban töltötték be a teret. „Jelenlétetek a remény jele”, mondta a búcsús szónok, Kiss Endre. Kiemelte, hogy a meghívásra sokan mondtak igent. Jézus lábánál gyűltek össze, képletesen és valóságosan, mindazok, akik kitárták a szívüket és megengedték, hogy Jézus a szívükre beszéljen. Fenn, a hegyen jobban látszanak olyan összefüggések, amelyekre a lenn, a völgyben, napi teendők közben nincs rálátás észrevenni. Kiss Endre rámutatott: Jézus nemcsak a hozzá fordulókat, de a tőle menekülőket is „halálosan szereti”, és a távolodóban levők számára is ott az örömhír: Jézus szeretetét az ember komiszsága, távolodása se tudja megölni! Jézus megnyitott oldalán, szívén keresztül Isten szívébe tekinthetünk bele, akiről Ózeás próféta megírta: gyöngéden, igazi szülői szeretettel, ölelő, gondviselő karját tárva hajol oda. Kiss Endre ünnepi biztatása így szól: kívánom, hogy hazatérve azt érezzék, akik veletek találkoznak, valami megváltozott látásmódotokban, „nagyobb lett a szívetek”!