Letették a nagyváradi Szent László-óvoda második szárnyának alapkövét

0
1837
Az alapkő mellett egy időkapszulát is elhelyeztek. Fotók: Nagyváradi Egyházmegye

A jövő olyan lesz, amilyenné azt most, a jelenben alakítjuk – hangzott el annak az ünnepségnek a kezdetén, amelynek keretében letették a nagyváradi Szent László-óvoda második szárnyának alapkövét. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében megvalósuló építkezést Magyarország Kormánya támogatja és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség vezeti le. A tervek szerint az intézmény működéséhez szükséges terek mellett az új épületszárnyban egy tanmedence is helyet kap.

Az alapkőletételi ünnepség május 17-én délelőtt 11 órakor igeliturgiával kezdődött az óvoda szomszédságában lévő Szent József-templomban, ahol Bărbuț Péter plébános házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket. Böcskei László megyés püspök a felolvasott evangéliumi részt követően szólt az ünneplő közösséghez. A munka, az elköteleződés és összefogás fontosságát emelte ki, és háláját fejezte ki, amiért az anyaország „gondol ránk” és ezekkel a projektekkel – utalva az elmúlt héten Nagyváradon bemutatott templomfelújítási programra – átgondolt, tervszerű cselekvésre hív alapintézményeink megszilárdítása és támogatása érdekében.

Néhai Tempfli József megyés püspök egyszerű szavait idézte, amikor azt hangsúlyozta, „a jó Isten megadja az eszközöket, de nem végzi el a te munkádat”. A falak felépítése csak a kezdet, feladatunk az is, hogy élettel, dinamizmussal töltsük meg ezeket a tereket, és olyan értékeket ültessünk a gyermekek szívébe, amelyekről nem akarunk lemondani, amelyeket – a csernobili atomkatasztrófa évfordulójának párhuzamában – nem akarjuk, hogy megsemmisítsen bárminemű „ideológiai pusztító robbanás”.

A Ferenc pápa által meghirdetett család évére utalva Szent József alakját is kiemelte a főpásztor, a férfiét, aki csendben, kitartóan teljesítette küldetését – ott, ahol szükség volt rá. Az ő oltalmára és gondoskodására bízta ennek az építkezésnek a megvalósulását, majd – rögtönözve – egy óvodás kisfiú és egy kislány „segítségét” kérte az alapkő megáldásához. Ez nem egy közönséges kődarab, hanem különleges tégla, amely a székesegyház falából származik, és jelképe annak, hogy elődeink építő munkáját folytatjuk, azokét, akik egykor megalapozták és felépítették mostani intézményeinket.

Az alapkő mellett egy időkapszulát is előkészítettek, mely dokumentumot Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Demeter Katalin konzul, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, Bărbuț Péter plébános, Konrád Katalin igazgató és Szabó Emese óvodavezető láttak el aláírásukkal, majd röviden szóltak a jelenlévőkhöz. Az intézményt képviselő óvodások kis műsorát követően a Himnusz eléneklésével zárult az esemény beltéri része, ez után az építési területre vonultak át a jelenlévők, az alapkövet Szabó Ödön parlamenti képviselő, az időkapszulát Borus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke vitte az építkezés helyszínére, ahol ünnepélyesen elhelyezték azokat.

A lelkes kis óvodások zárásként Kiss-Király Tünde óvónő irányításával énekeltek még néhány éneket, azon a helyen, ahol bővülő óvodájuk új épületében közel 130 magyar anyanyelvű gyermek számára lesz biztosítva a korszerű nevelés.

További képek az eseményről:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=nagyvaradi.egyhazmegye&set=a.4338707162826710

Forrás: Serbán Mária/Nagyváradi Egyházmegye