Elhunyt Hans Küng

0
1627
Hans Küng. Fotó: A Vigilia Facebook-oldala

Néhány nappal 93. születésnapja után, április 6-án elhunyt Hans Küng svájci származású katolikus teológus (szül. 1928. március 19.). „Hans Küng személyében termékeny kutatót, rendkívül kreatív tudóst és kiváló teológust veszít el a tübingeni egyetem” – nyilatkozta az intézmény rektora, Bernd Engler.

„Az ökumenikus kutatóintézettel és a Világéthosz Intézettel maradandó jelentőségű intézményeket hozott létre egyetemünkön, s ezzel nagy hatást gyakorolt az egész egyetemre. Az egyház reformját sürgető elkötelezettségével és a vallások közötti párbeszéd szorgalmazásával mérvadóan hozzájárult a tübingeni egyetem nemzetközi tekintélyéhez.”

Hans Küng a svájci Luzern kantonhoz tartozó Surseeban született 1928-ban, a római Gregoriana Egyetemen tanult teológiát, majd Párizsban szerzett doktori fokozatot. 1954-ben pappá szentelték, 1960-ban a fundamentális teológia professzora lett a tübingeni egyetem katolikus teológiai fakultásán, ahol 1963-ban ökumenikus kutatóintézetet alapított. 1979-ben a pápai tévedhetetlenségen gyakorolt kritikája miatt a rottenburg-stuttgarti püspök megvonta egyházi tanítási engedélyét, s ekkor a tübingeni egyetem kivonta az ökumenikus kutatóintézetet a katolikus fakultásból, közvetlenül a szenátusnak rendelte alá, s így Küng az egyetem professzora maradhatott.

Hatalmas életművének 48 kötetre tervezett összkiadása 2015-ben kezdődött meg a Herder kiadónál. Háromkötetes, igen terjedelmes önéletrajzában a szabadság svájci gyökerű igényét állítja élete és tevékenysége középpontjába. Nem sokkal megválasztása után, 2005-ben XVI. Benedek fogadta Castel Gandolfóban, s ezután rendszeresen váltottak leveleket. Barátai többször is kísérletet tettek arra, hogy rendezzék a hivatalos egyházzal kialakult feszültségét. Halálhíre után Georg Bätzing, a német püspöki konferencia elnöke azt mondta, „most, a búcsú óráján kifejezetten köszönetet mondok neki azért, hogy olyan katolikus teológus volt, aki éveken át fáradozott az evangélium megismertetésén”. Ferenc pápa legutóbb azt üzente neki: „Ölelem.”

Forrás: A Vigilia Facebook-oldala

MEGOSZTÁS