Hit pajzsa-díjat kapott Jakab Gábor

0
2106
Parma Fidei-díjban részesült a pálos rend hat legidősebb tagja, valamint Jakab Gábor kolozsvári plébános. Fotók: Merényi Zita/Magyar Kurír
Huszadik alkalommal adták át a Parma Fidei – Hit pajzsa-díjat február 27-én Budapesten. A kitüntetést a kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából azoknak az élő egyházi személyeknek ítélik oda, akik a diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz, magyarságukhoz. Idén először határon túliként Jakab Gábor pápai káplán, szentszéki tanácsos, a kolozsvár-kerekdombi templom plébánosa is átvehette a díjat, akinek ezúton gratulálunk.

A Parma Fidei-díjat 2002-ben Horváth Béla kisgazda képviselő és Gyurkovics Tibor Kossuth-díjas író alapította. A kuratórium döntése alapján 2021-ben a magyar alapítású pálos rend hat legidősebb tagja – Borsos János József, Botfai József Levente, Imre János Csanád, Temesvári Károly Benedek, Tölgyes Tibor Kálmán, Udvarnoky László István, valamint a kolozsvári plébános, Jakab Gábor pápai káplán, szentszéki tanácsos kapta a díjat. A díjátadó ünnepséget a járványhelyzet miatt az EWTN/Bonum TV stúdiójában tartották szűk körben. A kitüntetést hagyományosan Mádl Dalma asszony adja át, ám idén ő orvosai tanácsát követve nem volt jelen az ünnepségen.

Az egyik díjalapító, Horváth Béla megköszönte Mádl Dalma asszony közel két évtizedes közreműködését, Madarassy István szobrászművésznek, hogy minden évben elkészíti a díjat, igazodva a kitüntetett személyéhez. Bágya Rita műsorvezető felolvasta Gyurkovics Tibor szeretetről szóló Ajándék című tárcáját. „A szeretetnek gyógyító, tisztító ereje van, boldogok, akiknek van idejük szeretni, boldogok, akik szeretnek.” Felvételről volt hallható Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntője, valamint Erdő Péter bíboros méltató beszéde.

Jakab Gábor kolozsvár-kerekdombi plébános laudációját Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Házának igazgatója mondta el. Kiemelte: Jakab Gábor az erdélyi katolikus sajtó meghatározó alakja, hosszú ideig volt főszerkesztője a Keresztény Szónak és a Vasárnapnak. 1938-ban, a budapesti eucharisztikus világkongresszus évében született, ami nagyon sokat jelent neki. A gondviselő Isten kegyelmének tekinti, hogy még most, nyolcvanhárom évesen is három templomot lát el. Jakab Gábor papi életét meghatározza jelmondata: „Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok.” Tíz éve, aranymiséjén ezt kiegészítette Szent Pál e szavaival: „Nem a tiéteket keresem, hanem titeket kereslek”. Sajgó Szabolcs kiemelte, hogy Jakab Gábor példaképe a három Áron, Gábor Áron, Márton Áron és Tamási Áron. A félelem soha nem tartotta vissza a nagyobb jó megtételétől, egész életében tette, ami a lelkiismerete szerint szükséges volt, Jézusért, egyházáért, nemzetéért, kerül, amibe kerül – mondta a Hit pajzsa-díj kurátora.

Jakab Gábor köszönőbeszédében kifejtette: akinek humora van, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes. Hit nélkül nem lehet élni, reménység nélkül elviselhetetlen ez a cudar élet, szeretet nélkül pedig nincs tartalma az életünknek. Felidézte Tamási Áron Ábel-trilógiájából azt a jelenetet, amikor az Amerikába tartó Ábel hajója viharba kerül a tengeren. Ekkor megkérdezi Leupoldot, hisz-e Istenben? Igen, most hiszek – mondja. Mire Ábel: Én szárazon és vízen is hiszek. Az erdélyi magyarságnak ez adott erőt, hogy elviseljék a kétféle súlyt, amit hordozniuk kellett a diktatúra évtizedei alatt: a velük szemben ellenséges hatalom állandó gyanakvását, zaklatását, illetve az erdélyiek egy részének hitbeli közömbösségét – mutatott rá Jakab Gábor. Kiemelte: ezt a díjat sorstársai nevében veszi át.

Az ünnepségen a zenei szolgálatot a Mindszenty-emlékéremmel kitüntetett Kodály Zoltán-kórus szolgáltatta, Sapszon Ferenc karnagy vezényletével.

Bodnár Dánielnek a Magyar Kurír oldalán megjelent beszámolója nyomán

MEGOSZTÁS