Bátorság és erő a közös imához

Egység imahete Marosvásárhelyen

0
1578
Fotó: Balla Imre segédlelkész prédikál a Szent János-templomban az ökumenikus imahét egyik estéjén

Az ökumenikus imahétnek kiemelkedő helye van a marosvásárhelyi hitélet színpadán. Jelentős hívő közösséget mozgat meg évről évre ez a lelki esemény. Különösen a vegyes házasságban élők számára jelentenek ezek a napok igazi ünnepet, amikor egymás templomaiban együtt imádkozhatnak. Idén az imahét minden napján valamelyik felekezet templomából közvetítettek imát is igehirdetést.

Az idei ökumenikus imahét a megszokott formától eltérően zajlott. A szervező lelkészek úgy látták jónak, hogy a jelenlegi, korlátozó helyzet ellenére mégiscsak szükségük van a híveknek az egység valamilyen kézzelfogható tapasztalatára. Ebből a meggondolásból és az Erdély Tv jóvoltából született a megoldás, amely szerint az imahét minden napján valamelyik felekezet templomából közvetítettek imát és igehirdetést. Így a hét folyamán három katolikus, két református, egy evangélikus és egy unitárius templomból szólították meg a lelkipásztorok az egységre hangolódó híveket. A televíziónak köszönhetően a közös imába talán még többen is be tudtak kapcsolódni, mint az előző években.

Nem igaz, hogy nem jelentett nehézséget a lelkészeknek, hogy az üres padok és fényes kamerák felé kellett szólniuk. A tavaszi teljes korlátozás nyomasztó hangulata járta át az eseményt, miközben az a remény is elevenen jelen volt, hogy a képernyők előtt ülők elég bátorságot és erőt kapjanak az egység lelkiségéhez és a közös imához.

Személyesen az a gondolat erősített engem ebben a szolgálatban, hogy általános igazság az, miszerint a mai ember az ideje legnagyobb részét a virtuális térben tölti, s ha ez ennyire jelentős tér lett, akkor kénytelen kötelességünk az ember új (virtuális) terét is megszentelni a Szentírás szavaival és az imával.

Egyelőre csak annyit lehet ennek a hétnek a gyümölcseiből lemérni, amennyi visszajelzés jön a nézők részéről. Jó tapasztalat az evangéliumot minőségi és igényes úton eljuttatni az emberek felé. Az imaalkalmak utólag is megtekinthetőek az Erdély Tv YouTube- és Facebook-oldalán. Így nemcsak a marosvásárhelyi emberek, hanem Erdély szerte sokan lehettek részesei ennek a lelki útnak, amelynek mottója volt ebben az esztendőben: Maradjatok meg szeretetemben! (Jn 15,5–9) Kívánom, hogy hozza meg az egység gyümölcseit!

Balla Imre marosvásárhelyi segédlelkész

Az írás megjelenik a Vasárnap január 31-ei számában a Gondolatok az ökumenikus imahét margójára; Legyenek mindnyájan egy! című összeállítás részeként.