Az 1945-ös oroszországi deportálás áldozataira emlékeztek

1
1486
Deportálás. Fotók: Temesvári Egyházmegye

A Temesvári Egyházmegyéből a Szovjetunióba deportált katolikus német hívek (bánsági svábok és a bánsági hegyvidéki németek), valamint az ország más részeiből (Szatmár, Máramaros, Olténia, Erdély, Bukovina és Dobrudzsa) származó, más vallásfelekezethez tartozó áldozatok lelki üdvéért mutatott be megemlékező szentmisét Dirschl Johann általános helynök, a templom plébánosa január 20-án, szerdán 11 órakor a Temesvár I. belvárosi Szent Katalin-plébániatemplomban.

A szovjet hatóságok által elrendelt és 1945 januárjában elkezdődött deportálásnak munkaképes férfiak és nők ezrei estek áldozatul, de ugyanúgy áldozatoknak tekinthetők az otthon magukra maradt idősek és gyermekek. A megemlékező liturgiát a Temesvári Római Katolikus Püspökség, a Temesvár I. Belvárosi Római Katolikus Plébánia és a Bánsági Német Demokrata Fórum közös kezdeményezésére celebrálták. Koncelebrált Márton Gábor Benedek kisegítő lelkész. A szentmisén jelen volt Johann Fernbach, a Bánsági Német Demokrata Fórum elnöke, Ignaz Bernhard Fischer, az Egykori oroszországi deportáltak egyesületének elnöke és Dagmar Șiclovan, a Stefan Jäger Alapítvány elnöke.

Szentbeszédében Dirschl Johann általános helynök felidézte a 76 esztendővel ezelőtti eseményeket, amikor a Szövetséges Ellenőrző Bizottság a 31. számú jegyzékkel a Szovjetúnió „újjáépítése” címén kényszermunkára küldte a romániai németeket, a 17 és 45 év közötti német férfiakat, illetve a 18 és 30 év közötti német nőket, kivéve a várandósokat, az egy évnél kisebb gyermeket nevelőket, illetve a munkaképteleneket. Kezdetben mintegy 100 000 emberről volt szó, végül közel 68 000-70 000-et deportáltak a Szovjetunióba. A Bánságból körülbelül 33 000 sváb és német személyt, Erdélyből több mint 30 000 szászt és mintegy 5000 szatmári svábot hurcoltak el. A bánsági deportáltak közül mintegy 5000-en haltak meg a Szovjetunióban vagy az úton az alultápláltság, a rossz egészségügyi ellátás, a higiénia hiánya, a nehéz munkafeltételek vagy a kegyetlen hideg miatt, és voltak, akiket megöltek. A megemlékező szentmisét értük, valamint az otthon maradott és elhunyt családtagjaikért ajánlották fel. Az olvasmány Christian Rudik, a temesvári Román Opera igazgatója tolmácsolásában hangzott el. A szentmise zenei szolgálatát Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista látta el. Mivel az új típusú koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó óvintézkedéseknek megfelelően a hívek csak korlátozott számban lehettek jelen, a szentmisét a plébánia Facebook-oldalán online közvetítették.

Forrás: Claudiu Călin/Temesvári Egyházmegye

1 HOZZÁSZÓLÁS