Webkonferenciával zárul az Erasmus+ projekt

0
1049
Online konferenciát tartanak. Illusztráció: Pixabay

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Edumodul – online platform az eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztésének támogatására címmel szervez webkonferenciát november 12-én. Az esemény a 2018 novemberében indult Eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztése online támogatással elnevezésű Erasmus+ projekt zárómozzanata. A projektet a Caritas a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesülettel és a kassai Centrum Libertával közösen valósította meg.

A projekt célkitűzése egy innovatív, rugalmasan bővíthető e-learning modulrendszer kidolgozása volt, a korai fejlesztésben tapasztalható ellátási nehézségek javítása és a társadalmi inklúzió alacsony szintjének növelése érdekében. Az online platform hat fejlesztési terület köré csoportosul: gondolkodás, önállóság, szocializáció, kommunikáció, finommozgás és nagymozgás. Az egyes területekhez modulok tartoznak, amelyeken belül leckék érhetőek el.

A november 12-én, csütörtökön 13.30 órától kezdődő webkonferencia keretében a szervezők átfogó képet szeretnének nyújtani az ingyenesen elérhető e-learning platform használatáról, a felületre feltöltött tananyagoknak a fejlesztő munkába való beépítéséről, mind az oktatásban, egészségügyben, szociális területen dolgozó, illetve fogyatékossággal élő, valamint többségi gyermekekkel foglalkozó szakemberek, mind a szülők számára.

A konferencia alkalmával a projektben részt vevő mindhárom fél szakemberei megszólalnak. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent József Rehabilitációs Központjának vezetője, Kósa Attila Kálmán a pályázat céljait, célcsoportjait, tevékenységeit, valamint termékeit mutatja be. A projekt szakmai vezetője, Fülöp Orsolya gyógypedagógus, az Edumodulnak az eltérő fejlődésű gyerekek korai fejlesztésben és online támogatásukban betöltött szerepéről beszél majd, továbbá a magyar nyelven elérhető Szófelismerő modulról tájékoztatja a résztvevőket, ismertetve a modul teszteléséhez fűződő eredményeket. Gnándt Gábor gyógypedagógus A táplálás és gyarapodás zavarai csecsemő és kisdedkorban elnevezésű román nyelvű modult mutatja be. 

Varga Györgyi, a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület gyógypedagógusa az általa kidolgozott A szociális készségek fejlesztéseinek lehetőségei autizmussal élő gyermekeknél című magyar modul részleteibe vezeti be a hallgatóságot. Szélig Éva gyógypedagógus, aki szintén az egyesületnél tevékenykedik, az általa összeállított Ki játszik ilyet? Kommunikáció- és beszédfejlesztő zenei modul gyermekeknek című, magyar nyelven elérhető modulról nyújt tájékoztatást.

A kassai Centrum Liberta projektmenedzsere, Soltész György a Finommotorika fejlesztő leckék mozgáskorlátozott gyermekek számára című szlovák nyelvű modulról számol be az érdeklődőknek. 

Az eseményen a Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás és Tanácsadó Központ (CJRAE) igazgatója, Cristea Sânziana is részt vesz, aki az online oktatás lehetőségeit és akadályait térképezi fel.   

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők ITT regisztrálhatnak legkésőbb november 8., vasárnap éjfélig. A webkonferencia a Zoom felületén valósul meg, román nyelven. A szervezők szeretettel várják minden érdeklődő szakember és szülő jelentkezését.

Palincas Erika