Újra tartanak magyar miséket a római Szent István vértanú körtemplomban

0
1840
Magyar mise a római Szent István vértanú körtemplomban. Fotók: Pápai Magyar Intézet

Németh Norbert szerint az ötvenes évek óta most először az olasz főváros magyar közösségének minden hónap utolsó vasárnapján bemutatott miséje visszatér a vértanú Szent Istvánról elnevezett körtemplomba, a „magyarok római templomába”. A jelenleg a Collegium Germanicum et Hungaricum tulajdonát képező ókeresztény templomot a pápa a magyar alapítású pálosok rendjére bízta, itt található a magyar zarándokok gyóntatójának, Lászai János gyulafehérvári kanonoknak a sírja, és ez volt Mindszenty József bíboros római címtemploma.

Évtizedek után ismét a Szent István vértanúról elnevezett egykori római magyar templom a helyi magyar közösség miséjének helyszíne vasárnaptól, október 25-től – közölte az MTI-vel Németh Norbert, az olaszországi magyarok főlelkésze.

A Szent István vértanú körtemplomot, a Caelius-dombon álló Santo Stefano Rotondót az 5. század második felének kezdetén, Nagy Szent Leó pápa idején kezdték el építeni, rengeteg szál köti a magyar történelemhez. A 15. század derekán magyar pálos szerzetesek laktak a templomhoz tartozó kolostorban, akik a Rómába látogató magyar zarándokok lelkigondozását is ellátták. A centrális tér közepén elhelyezkedő főoltárhoz közel, az egyik oszlop oldalán márványtábla emlékezik meg arról, hogy mely szentek tiszteletére szentelték fel ezt az oltárt. Köztük olvasható Szent István, Szent Imre és Szent László neve is (Forrás: Pápai Magyar Intézet).

„Ha van ilyen templom Rómában, hiba volna máshol bemutatni a misét” – jelentette ki Németh Norbert, aki nagyon aktívnak nevezte az olaszországi magyar katolikus közösséget.

Minden nagyobb olasz városban – Milanóban, Torinóban, Parmában, Padovában, Velencében, Goriziában, Firenzében, Bolognában, Loretóban, valamint a szicíliai Cataniában és Palermóban is – rendszeresen tartanak magyar nyelvű miséket, alkalmanként ötvenen, hatvanan vesznek részt, de ennél sokkal többen tartoznak a közösséghez. A nápolyi magyar közösség is el akarja indítani a szolgálatokat.

A főlelkészi szolgálatát augusztus óta végző Németh Norbert 2018-tól a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora, így az Alpoktól az Etnáig terjedő magyar közösségek gondozásába a PMI posztgraduális képzést folytató papjait is bevonja. A legnépesebb magyar közösség Rómában él, de népes a bolognai magyar közösség is, a legdinamikusabbnak pedig a pármai közösség számít. A hitéletet segíti a területi magyar kulturális egyesületek és iskolák jelenléte, mint például a Trivenetói Olasz Magyar Kulturális Társaság vagy a Cataniában működő magyar iskola.

„A hétköznapokban olaszok között élő családok még szívesebben jönnek misére, ha a gyerekek magyarul énekelnek vagy szavalnak” – mondta Németh Norbert. Kiemelte: sokan kérik, hogy a vegyes házasságban született gyerekeket magyarul kereszteljék meg vagy házasságkötéskor a szertartás magyarul is szóljon. Elsőáldozási és bérmálkozási előkészítőket is szerveznek magyar nyelven, és az sem számít ritkaságnak, hogy az Olaszországban élő magyarok anyanyelvükön akarnak gyónni.

Forrás: MTI