Forró Ágnes kiállítása a Bánffy-palotában

Hétköznapi és szakrális együtt a játékos képeken

0
2542
A kiállításmegnyitó a járványügyi megszorítások miatt zártkörű volt. Képünkön a művész (Fotók Bodó Márta)

Forró Ágnes 2010 és 2020 között született munkáiból nyílt kiállítás Kolozsváron a művészeti múzeumnak helyet adó Bánffy-palotában. Az alkotó saját világában sok, mások szeme előtt rejtve maradó részlet kerül központba, a sokszor banális hétköznapi tárgyak egyfajta szakrális háttérsugárzás következtében önmagukon túlmutató jelekké válnak.

Bár a kiállítás megnyitóján, október 15-én csak az alkotó, a kiállítás kurátora, Iakob Attila, a múzeum munkatársa lehetett jelen, valamint a kiállítást méltató Csata Hermina festő, textilművész, mégis méltó, érdekes, szívet-lelket gyönyörködtető kiállítás jött létre, amit érdemes november elsejéig, míg nyitvatart, végignézni. Az ünnepélyesre tervezett megnyitót a járványügyi helyzet súlyosbodása, az emiatti szigorítások következtében csak a sajtó képviselői követhették személyesen, a kiállítást bemutató gondolatokat pedig videóra vették és azokat az érdeklődők a művészeti múzeum honlapján és Facebook-oldalán nézhetik meg.

Forró Ágnes képzőművész retrospektív kiállításának nevezte a szervező Iakob Attila, tíz év anyagából válogatott ide pasztelleket maga a művész, aki elsősorban a lehetőségnek örült, hiszen egy művészi pálya és teljesítmény mércéje is, ha a művészeti múzeumban állíthat ki az alkotó.

Forró Ágnes munkáiból a friss termést bemutató válogatást az utóbbi években többször láthattunk különböző helyeken, s mivel hangulatuk, világuk megragadó, volt olyan kiállítás is, amelynek képeihez költők – Egyed Emese, Cseh Katalin – írtak “képaláírásokat”, a kezdeményezésnek nagy sikere volt, és igen hangulatos rendezvénynek bizonyult ez a “többkezes”, a több művészeti ág összekapcsolásval létrejött bemutatkozás. Forró Ágnes játékos képei jó teret kínálnak az ilyen játékra: színvilága és a képeken megjelenő sok apró, játékos elem szinte kívánja, kéri is ezt a megközelítést. Ezért volt furcsa a Bánffy-palota négy termében közönség nélkül, szinte magányosan sétálni, de a hűvös, esős őszi világot Forró Ágnes meleg színei, kedves részletei felderítették. A kiállítás a szükséges védőfelszerelés és óvintézkedések betartásával látogatható november elejéig.

A művésztől nem idegen a transzcendens, nem véletlenül volt jelen az Ars Sacra eddigi négy kiállításán munkáival, amelyeken a keresés, a sejtés, a látható mögött felsejlő láthatatlan is ott van. Termékeny alkotó pillanatokat, sok munkát eredményező munkás éveket kívánunk Forró Ágnesnek, hogy a továbbiakban is készítsen a néző, kiállításlátogató napját felderítő műveket.