Rózsafüzér imára hívnak idén is egymillió gyermeket szerte a világon

0
2288
Forrás: Vatican Media

Október 18-án ismét kérik a gyerekek, szüleik, tanáraik és hitoktatóik imáit szerte a világon, hogy Szűz Mária anyai közbenjárására szabadítsa meg az Úr a világot a koronavírus-járványtól. A szervezők levélben magyarázzák el a gyerekeknek, hogyan imádkozzák a rózsafüzért. A felnőtteknek pedig kifejtik, hogy Jézus ad gyógyírt az emberiséget sújtó bajokra.

Október hagyományosan a rózsafüzér hónapja, amikor a keresztények előszeretettel imádkozzák a szentolvasót. Idén a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv támogatja az „Egységért és a békéért egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” – kezdeményezést, amelyet a soha nem tapasztalt világméretű egészségügyi és társadalmi veszélyhelyzetben tartanak meg.

A járvány elbizonytalanított minket

Világunk többé már nem ugyanaz: ami korábban magától értetődő volt, soha nem lesz már olyan – állapítja meg a rózsafüzérre hívó levelében Mauro Piacenza bíboros, a Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú alapítvány elnöke, Martin M. Barta atyával, egyházi tanácsossal együtt. A bevezetett óvintézkedések dacára a félelem, az irányvesztettség és a tehetetlenség légköre határozza meg életünket. Emellett nagy fokú szolidaritást és társadalmi egységet tapasztaltunk meg a világjárvány legkritikusabb hónapjaiban. Tagadhatatlan azonban, hogy a vírus el is távolított és elszigetelt minket egymástól. Ahelyett hogy úgy tekintenénk felebarátunkra mint Isten képmására, veszélyként fogjuk föl őt, mint lehetséges vírushordozót.

Jézusban Isten magára vette korlátainkat

E veszélyhelyzet láttán és más gyászos események közepette, amelyekkel a világnak ma és a jövőben szembe kell néznie, világosan látszik, hogy az emberiség Isten nélkül kudarcra lenne ítélve. Jövőnk szempontjából végzetes lenne azt gondolni, hogy Istennek nincs köze a vírushoz, betegségünkhöz, mintha tehetetlen volna. Éppen ellenkezőleg, Isten ott áll mellettünk, és Jézusban magára vette minden bajunkat, még a bűnt, a legrosszabb vírust is. Ezért hát Jézus lett az ellenszere a világ összes szerencsétlenségének. Isten pedig arra hív minket, hogy bízzunk őbenne, bátorít, hogy imádkozzunk és kérjük az ő segítségét, fohászkodjunk Édesanyjához, aki az emberiséghez fordul a legsötétebb pillanatokban.

Mária mindig az emberiség mellett áll

A levél emlékeztet rá, hogy az elmúlt kétszáz évben a Szűzanya minden földrészen megjelent, hogy hirdesse az örömmel és békével teli jövőt, azzal a feltétellel, ha az emberek megtérnek. „Kegyelemben élni, meggyónni, buzgó eucharisztikus életet élni, imádkozni a szentolvasót, olvasni a Bibliát, az ő szeplőtelen szívének szentelni magunkat, irgalmas cselekedeteket végezni” – ezeket a gesztusokat kéri tőlünk Szűz Mária. Csatlakozzunk tehát október 18-án, vasárnap a rózsafüzér imádsághoz. Aki pedig az iskolában szeretne imádkozni, az egy nappal később, 19-én, hétfőn vegyen részt a kezdeményezésben, mely egymillió gyermeket kíván összegyűjteni a rózsafüzér ima számára. A kicsinyek kísérőinek szándéka, hogy Mária oltalmába helyezzük magunkat a neki szentelt ima révén.

A levélben végül köszönetet mondanak a felnőtteknek, a szülőknek és a tanároknak, akik vállalják, hogy megismertetik a gyerekekkel Máriát, mint az ő édesanyjukat, és megtanítják nekik a szentolvasó imát. Ezzel ugyanis a legjobb felkészítést adják nekik a jövőre.

Az Égi Édesanyának szentelik magukat

A rózsafüzért az örvendetes titkokról imádkozzák, majd egy sajátos imával felajánlják a gyerekeket Máriának, Isten Anyjának, aki mindannyiunk édesanyja. Az ima így kezdődik: „Mária, Édesanyám, örömmel telve jövök ma hozzád, hogy neked ajándékozzam szívemet. Neked adom mindenemet, minden cselekedetemet, az egész életemet. Magammal hozom eléd a szívemben szüleimet, fivéreimet és nővéreimet, az összes barátomat, de azokat is, akik ártottak nekem. Légy Te a mi anyukánk, áldj meg és óvj meg minket”.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News