Bejrúti robbanás: fiatal önkéntesek segédkeznek a romok eltakarításában

0
1067
Libanoni keresztény fiatalok közreműködnek a bejrúti kikötőben történt robbanások törmelékeinek eltakarításában. Fotó: Vatican News

A plébániák, kolostorok és iskolák menekült- és segélyközpontokká alakultak át a bejrúti kikötőben történt robbanások túlélői számára. A helyi keresztény közösség fiatal tagjai azonnal felajánlották segítségüket az érintettek támogatására és a törmelékek eltakarítására.

Bejrútban szükség van élelmiszerekre, ruhákra és orvosságokra az augusztus elején történt tragikus robbanások következtében kialakult drámai helyzetben. „A Szükséget szenvedő egyház jótevőinek segítségnyújtására egész Libanonban és a régióban is nélkülözhetetlen szükség van ahhoz, hogy támogassák a közel-keleti keresztények jelenlétét a konfliktusok, az erőszak, a zaklatottság és a tragédiák miatti szenvedés közepette” – nyilatkozta Neville Kyrke-Smith, a Szükséget szenvedő egyház katolikus jótékonysági szervezet brit nemzeti igazgatója.

Fiatal keresztény önkéntesek ezrei ajánlották fel segítségüket az augusztus 4-i tragikus robbanások után, amelyek tönkretették a libanoni főváros kikötőjét. Több mint 200 ember meghalt és közel hétezer a sebesültek száma. Iskolákat, kolostorokat és plébániákat nyitottak meg menekültközpontoknak. Fiatalok csapatai takarítják el a robbanások után maradt törmelékeket és működnek közre a legsürgősebb segélyek szétosztásában – fogalmazott Toufic Bou-Hadir prelátus, a maronita pátriákátus ifjúsági bizottságának igazgatója. Meglepőnek nevezte a fiatalok reakcióját a 300 ezer kitelepített család helyzete láttán. Bou-Hadir prelátus, a Szükséget szenvedő egyház projektjének partnere, amelynek keretében a robbanások miatt sújtott ötezer családnak biztosítanak élelmiszereket. A libanoni prelátus leírta azoknak a kálváriáját, akik elkeseredetten várják a híreket eltűnt szeretteik felől és akik sokkos állapotba kerültek azt követően, hogy a robbanások miatt súlyosan eltorzult holttestek közül azonosítani próbálták hozzátartozóikat egy ideiglenesen kialakított hullaházban.

A maronita pátriárkátus ifjúsági bizottságának igazgatója továbbá arról tájékoztatott, hogy az Achrafieh negyedben, ahol alapvetően keresztények élnek és amely leginkább megrongálódott a robbanások következtében, a romok között rátaláltak egy 25 éves, Joe nevű maronita ifjú holttestére, aki feszülettel a kezében hunyt el. A fiatal ellenállt a kísértésnek, hogy elhagyja hazáját egy jobb jövő keresése érdekében. Maradni akart, hogy „öntözze a cédrust”, ami utalás Libanon nemzeti jelképére, vagyis hozzá akart járulni nemzete közjavához. „Joe végül saját vérével öntözte a cédrust” – jegyezte meg Bou-Hadir prelátus.

„Túléltem a 15 éves polgárháborút és mégsem tudtam volna elképzelni, hogy egy ilyen szörnyűséges dolog történjen népünkkel” – hangsúlyozta Hanan Youssef nővér, a Jó Pásztor szeretetéről elnevezett Miasszonyunk kongregáció tagja. „Ma, jobban, mint valaha az embereknek szüksége van segítségre. Nagyon hálásak vagyunk a Szükséget szenvedő egyház szeretett barátainak imáiért és támogatásáért.”

Forrás: Tiziana Campisi/Somogyi Viktória/Vatican News