A maronita egyház kitárja kapuit a bejrúti robbanás áldozatai előtt

Ferenc pápa is imára szólít

0
1357
Iszonyatos erejű robbanás történt Libanonban. Fotó: AFP/Vatican News

A libanoni fővárost két hatalmas robbanás rázta meg augusztus 4-én, kedden. A biztonsági erők jelentése szerint tűz ütött ki a kikötő egy raktárában, ahol 2750 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Bechara Boutros Rai bíboros, a maroniták ( libanoni székhelyű keleti katolikus egyház) antióchiai pátriárkája augusztus 5-én felhívással fordult a világ országaihoz a tragédia miatt.

A pátriárkátus honlapján közzétett nyilatkozatban Rai bíboros hangsúlyozza, hogy Bejrút, a Kelet jegyese és a Nyugat világítótornya, megsebesült a titokzatos robbanás okozta katasztrófa eredményeként. „Olyan ez, mint egy háború nélküli hadszintér: utak, városnegyedek és házak, kórházak, templomok, középületek, iskolák, hotelek, boltok lerombolva, elpusztulva. Több mint százan meghaltak, négyezren megsebesültek, családok százai fedél nélkül maradtak. Mindez akkor történt, amikor az ország a gazdasági és pénzügyi összeomlás helyzetében van és nem tud szembenézni ezzel a humanitárius katasztrófával, illetve a libanoni lakosság a szegénység és a nyomor körülményei között él” – mutat rá a maronita pátriárka.

„Az egyház, amely segélyhálózatát egész Libanonra kiterjesztette, most egy másik hatalmas kötelezettséggel néz szembe, amelyre saját korlátozott erejéből képtelen, de szolidaritását fejezi ki az érintetteknek, az áldozatok családtagjainak, a sebesülteknek és a fedélnélkülieknek, akiket intézményeibe befogad.” A libanoni egyház nevében Rai bíboros köszönetet mond az ENSZ-nek és mindazoknak az országoknak, amelyek segítőkészségüket fejezték ki a katasztrófa sújtotta Bejrútnak. Bármiféle politikai fenntartás nélkül azonnal a város megmentésére siettek, mert ami történt, túllép a politikán és a konfliktusokon. A maronita pátriárka arra hívja a különböző országok jótékonysági szervezeteit, hogy nyújtsanak segítséget a libanoni családoknak, különösen is a Bejrútban élőknek sebeik kezelésében és otthonaik újjáépítésében.

„Az utóbbi években Libanont egymást követő politikai, biztonsági, gazdasági és pénzügyi katasztrófák sújtják, amelyek megoldásához beavatkozásra van szükség. Libanon megérdemli, hogy testvérei és barátai mellé álljanak és hozzásegítsék fővárosának helyreállításához egy gyors pénzalap felállításával, amely segélyösszegek szétosztását az ENSZ felügyelné.” Bechara Boutros Rai pátriárka végül mindenkit megszólít felhívásában, hogy segítsenek Libanon történelmi szerepének visszaállításában, amelyet az ember, a demokrácia, a közel-keleti és a világbéke érdekében végzett.

A maronita érsekek augusztus 5-én megtartották havi ülésüket a pátriárkátus nyári székhelyén Rai pátriárka vezetésével. Áttekintették a hatalmas katasztrófa után kialakult helyzetet. Szolidaritásuk kifejezéseként megnyitják egyházmegyéiket, intézményeiket és házaikat a robbanástól sújtott személyeknek, illetve minden képességükkel segítik, gondjukat viselik, táplálékkal látják el őket és orvosi kezelésüket is támogatják a libanoni Caritas-szal és más szociális intézményekkel együttműködésben. A plébániák és a szerzetesrendek központjaikban, iskoláikban és kolostoraikban helyezik el a katasztrófában érintetteket.

Urunk színeváltozása és Mária mennybevételének közelgő ünnepe alkalmából a maronita főpásztorok azt kérik a papoktól és a hívektől, hogy augusztus 8-án, szombaton tartsanak böjt és imanapot, valamint bűnbánatot megsebzett országuk érdekében. Imádkoznak az elhunytak lelkéért és családjaikért, a sebesültek gyógyulásáért, az orvosi személyzetért, a biztonsági és katonai szervek tagjaiért, a polgárvédelemért és a libanoni Vöröskeresztért. Az Úrhoz fordulnak, hogy Szűz Mária és minden szent közbenjárásával a libanoni funkcionáriusok és a lakosság őszintén bánja meg vétkeit. „A szükséges áldozatokat meghozva dolgozzunk a közjóért és Libanon újjáépítéséért, amely a szabadság, a testvériség és a jogállam országa” – zárják nyilatkozatukat a maronita érsekek.

A libanoni fővárost megrázó hatalmas robbanásokat Cipruson, több mint 200 km távolságban is érezték. A bejrúti amerikai nagykövetség arra hívta a környéken tartózkodókat, hogy maradjanak zárt helyen és lehetőség szerint viseljenek maszkot, mert mérgező gázok jelenlétéről is jelzéseket kaptak. Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak lehetőségét – amerikai katonai vezetőkre hivatkozva –, hogy Bejrútban támadás, esetleg bombarobbantás történt. Izrael és a Hezbollah kizárta érintettségét a robbanásokban. Reuven Rivlin izraeli elnök nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy „Izrael osztozik a libanoni nép fájdalmában és őszinte segítségét ajánlja fel ebben a nehéz pillanatban”.

Épületek százai is megrongálódtak a libanoni fővárosban, közöttük az elnöki rezidencia és nagykövetségek, mint pl. Oroszország és Kazahsztán diplomáciai képviselete is. Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa Twitter-üzenetében azt írta: „Harissai Szűz Mária, Libanon királynője imádkozz a libanoni népért! Az Úr adjon igazságot és békét!”

A hágai bíróság ítélete péntekre várható Rafiq Hariri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolása kapcsán. Hassan Diab jelenlegi libanoni miniszterelnök augusztus 5-re nemzeti gyásznapot hirdetett. „Felhívást intézek minden testvéri néphez, amely szereti Libanont, hogy álljon mellénk és segítsen meggyógyítani sebeinket.”

Ferenc pápa aggódó hangú felhívása a Libanonban történt robbanás miatt

A katekézis után Ferenc pápa aggódó hangú felhívást intézett a Libanonban kedden történt nagy erejű robbanás miatt.

„Tegnap Bejrútban a kikötő térségében egy nagyon erős robbanás közel száz személy halálát okozta és nagyon sokan megsebesültek, továbbá jelentős az anyagi kár is. Imádkozzunk az áldozatokért és családtagjaikért, egész Libanonért, hogy a társadalmi, politikai és vallási felelősök elkötelezettsége szembe tudjon nézni ezzel a tragikus és fájdalmas eseménnyel és hogy a nemzetközi közösség segítségével le tudja győzni az országot sújtó válságot – szólt Ferenc pápa felhívása Libanonért a szerdai katekézis végén. (P. Vértesaljai László SJ/Vatican News)

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News