Felgyújtották a managuai székesegyház Krisztus Vére feszületét

0
1236
A megégett kereszt. Fotó: Vatican News/AFP

A nicaraguai fővárosban pénteken egy férfi tüzet okozott a katedrálisban, ami megrongált egy ősi feszületet. Brenes bíboros szerint terrortámadás történt. A nicaraguai katolikus közösség megsebezve érzi magát.

Egyes szemtanúk szerint egy fejét befedő férfi molotov bombát dobott a managuai székesegyházban a Krisztus Vére-kápolnába. Ennek hatására tűz ütött ki és többek között megégett egy közel négyszáz éves feszület. A tüzet viszonylag gyorsan sikerült kioltani. Senki nem sérült meg az incidensben, de a támadás mélyen megsebezte a katolikus közösséget.

A managuai érsekség közleménye szerint „egy előre kitervelt cselekedetről van szó, amelyet egy hozzáértő személy követett el”. „A feszület egészében megégett, de még nem azonosították, hogy pontosan mitől.” Határozottan kizárják azt az egyesek szerinti feltételezést, hogy véletlen tűzesetről van szó, mert a támadás területén gyertyák sem égtek. Az érsekség elítélendő cselekedetnek nevezte, amely mélyen megsérti a katolikusokat, mert ez a feszület a nicaraguai hívek által az egyik legjobban szeretett és tisztelt kereszt.

„Ez a szégyenteljes cselekedet beilleszkedik abba a sorozatba, amely során egyházi tulajdonok ellen követtek el megszentségtelenítő tetteket és jogsértéseket. Ezek az események pedig a katolikus egyház és evangelizáló tevékenysége elleni gyűlöletről tanúskodnak. A nicaraguai katolikusok hite elleni támadások alapos elemzést igényelnek, hogy fény derüljön ezeknek a megszentségtelenítő és gonosz tetteknek az értelmi szerzőire és a végrehajtóira.” A közlemény végül arra buzdítja a híveket, hogy a következő napokban figyelmesen kövessék az érsek útmutatásait és hittel válaszoljanak a fájdalomra és a tehetetlenségérzésre.

A világ minden részéről a szolidaritás gesztusai érkeznek a managuai székesegyház ellen elkövetett merénylet kapcsán a főegyházmegye Facebook-oldalára.

Az utóbbi hónapokban számos vandál cselekményt hajtottak végre nicaraguai templomok ellen. Megszentségtelenítették az oltáriszentséget, szentségtartókat, perselyeket, kihangosítókat loptak el, szobrokat, templomi padokat, bútorokat és más tárgyakat rongáltak meg. Növekszik az erőszak és a megfélemlítés a katolikusok ellen a közép-amerikai ország jelenlegi kényes helyzetében.

II. János Pál imája a megrongált feszület előtt

Szent II. János Pál pápa 1996-ban nicaraguai látogatása során a managuai székesegyházban tett látogatásakor a most felgyújtott Krisztus Vére feszület előtt imádkozott. A jelenlevőkhöz a következő szavakat intézte: „Itt, a managuai főegyházmegye szívében található szentélyben azt akartátok, hogy a feltámadt Úr tanítása álljon a középpontban, aki győzedelmeskedett a bűn és a halál felett. A Krisztus Vére ősi feszület, amelyet nagy tisztelettel öveztek, több mint háromszáz évvel ezelőtt érkezett Spanyolországból, ami Jézust ábrázolja a kereszten, aki felajánlja az Atyának vérét és ember mivoltát. Ne feledkezzetek meg a halál és a feltámadás e misztériumáról, amikor a fáradtság, a magány vagy mások meg nem értése csökkentheti lelkesedéseteket vagy megingathatja lelketeket. Ne kételkedjetek abban a tényben, hogy az Úr szeret benneteket és szeretete megelőzi a tiéteket és mindig elkísér benneteket: győzelme biztosíték számunkra!” – fogalmazott Szent II. János Pál pápa.

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News