Programajánló: elkezdődött a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

0
1103
Fotó: a Csíkszeredai Régizene Fesztivál Facebook-oldala

Erdély egyik legkiemelkedőbb kulturális eseményébe kapcsolódhatnak be az érdeklődők a napokban: július 11-19. között zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyre a szervezők szeretettel meghívnak minden kedves érdeklődőt, és ajánlják figyelmünkbe a koronavírus-járvány okozta korlátozások ellenére is színesre tervezett programsorozatot.

Természetesen ezzel egyidejűleg felhívják az érdeklődők figyelmét az eseményeken, a nézőtéren érvényes szabályokra (a Kulturális Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium 2.941/1.120/2020 rendelete értelmében):

a koncerteken való részvételt kötelező lázmérés előzi meg; belépéskor használják a kézfertőtlenítőt;  az előadás ideje alatt viseljenek maszkot; tartsák be a két méter távolságot – az ülőhelyek elfoglalásakor a családok és háromfős csoportok egymás mellett ülhetnek. A szervezők legnagyobb biztonsági körültekintéssel készülnek az eseményekre, és kérik, hogy az érdeklődők legyenek tekintettel egymásra és az érvényben lévő óvintézkedésekre.

Ízelítő a fesztivál élő programjaiból

Július 12-én vasárnap 18:45-től egy 1726-ban elkészült, alt hangra komponált, rövid terjedelmű és takarékos hangszerelésű kantáta-előadásban lehet részünk.  Johann Sebastian Bach: Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust – BWV 170 kantátáját Karácsony Noémi énekes és Geanina Sălăgean orgonaművész tolmácsolja, az előadás helyszíne a csíksomlyói kegytemplom. A koncert élő közvetítésben követhető a fesztivál Facebook-oldalán.

Július 13-án, hétfőn folytatódik az utazás a régizene és azon belül a Csíkszeredai Régizene Fesztivál világában. 15 órától a TVR1 Magyar Adásában különkiadást követhetünk figyelemmel, amely visszatekintés a Csíkszeredai Régizene Fesztivál 40 évére. Az adásban szó lesz az első 30 évről, a hogyan továbbról, illetve részleteket hallgathatunk a Barokk Fesztiválzenekar 2019-es koncertjéből. A műsor a Magyar Adás és a fesztivál Facebook-oldalán is követhető lesz.

Július 15-én, szerdán 19 órától a madéfalvi Szent Anna – Siculicidium-kápolnában hallgathatjuk meg a Ványolós család Dicsérjétek gyermekek az Urat elnevezésű előadását. Az előadás kifejezetten a reneszánsz és a barokk zenei irodalom többszólamúságára koncentrált műsort tartalmaz, amelynek jelentős része a Kájoni János által lejegyzett kéziratokból származik. A koncertet élő közvetítésben hallhatja a közönség a fesztivál Facebook-oldalán.

Ízelítő a Fesztivál online programjaiból

Július 12-én, vasárnap 21 órától szintén egy kerekebb évfordulót ünneplő előadást követhetünk figyelemmel az online térben. Az idén megalapításának 25. évfordulóját ünneplő kolozsvári Transylvania Barokk Együttes műsora Bach- és Vivaldi-műveket foglal magába. Csupa nagybetűs ZENE; szenvedélyes, ünnepélyes, gyengéd, telítve az emberi szív minden érzésével. A koncert a kolozsvári ferences kolostor impozáns falai közül lesz közvetítve.

Július 13-án, hétfőn szintén 21 órától a kolozsvári Nagyboldogasszony-templomból jelentkezik a Fonte di Gioia együttes, akik a barokk muzsika rajongói, és előadásukban is ennek megfelelően barokk dallamok szólalnak meg. A tehetséges fiatalokból álló együttes sok szállal kapcsolódik a fesztiválhoz, Csata István a Régizene Nyári Egyetem viola da gamba tanára is.

Július 14-én, kedden 21 órától a nagykárolyi Carmina Renascentia együttes jelentkezik a Károlyi-kastélyból. A több mint negyven évet felölelő régizenei múlt hagyományát folytatják az együttes tagjai, akik már az első Csíkszeredai Régizene Fesztiválon is részt vettek. Gazdag repertoárjukból ez alkalommal Erzsébet-kori hangszeres és énekes zenét játszanak.

Július 15-én, szerdán 21 órától a csíkszeredai Concerto Spiralis előadásában lehet részünk, amelyet a csíksomlyói Salvator-kápolnából mutatnak be. A műsorban a ma ismert vonós kamarazene repertoárjának kezdetéről csendülnek fel darabok.

Online hangszerbemutatók a fesztiválon

A Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem tanárai arra vállalkoztak, hogy idén online bemutatókat tartva lesznek jelen a fesztiválon, ezáltal népszerűsítve a különleges régizenei hangszereket és előadási technikákat, a nyári egyetem diákjai és a Régizene Fesztivál eseményeit követő érdeklődők körében.

A videók révén bepillantást nyerhetünk a bemutatott hangszerek, valamint előadásmódok kultúrtörténeti vonatkozásaiba, történelmébe és felépítésébe. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy miért szólnak úgy, ahogy, illetve hogy mikor és kik játszottak ezeken a hangszereken, illetve milyen helyzetekben alkalmazták a különböző előadási módokat.

A hangszerbemutatók megtekinthetők a fesztivál és a nyári egyetem Facebook-oldalán 2020. július 11–12., illetve 14–19. között mindennap 16 órától kezdődően.

Július 12., vasárnap, 16 óra: Vitárius Piroska – barokk hegedű
Július 14., kedd, 16 óra: Sudár Balázs – régizene és keleti zene
Július 15., szerda, 16 óra: Széplaki Zoltán – furulyák és fuvolák
Július 16., csütörtök, 16 óra: Palócz Réka – ének
Július 17., péntek, 16 óra: Csörsz Rumen István – nádnyelves fúvós hangszerek
Július 18., szombat, 16 óra: Kasza Roland – ütőhangszerek
Július 19., vasárnap, 16 óra: Csata István – viola da gamba

Az online eseményeket a Csíkszeredai Régizene Fesztivál Facebook-oldalán követhetik figyelemmel, valamint a részletes program elérhető a fesztivál honlapján.