40. születésnapját ünnepli a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

0
1815
Kerek évfordulót ünnepelnek

A csíki és erdélyi nyár elmaradhatatlan kulturális eseménye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idén tölti 40. évét. A rendezvény július 11-én veszi kezdetét. A szervezők számára a jelenlegi járvány ellenére sem volt kérdés, hogy e kerek évfordulót méltóképpen meg kell ünnepelni. Ezért a fesztivál nem marad el, csak egy kicsit átalakul, kiegészül olyan programokkal, amelyek egész határokon átívelnek.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál az elmúlt évek alatt az európai régizenei tér szerves részévé vált. Napjainkban a régizene Európa-szerte újra trendivé vált, és egy különleges kínálattal jól összekapcsolható a csíkszeredaiak értékrendszerével.

Az előző évektől eltérően idén nem lesznek külföldi meghívottak, hiszen az utóbbi hetekben bizonytalanná vált az utazás és az elszállásolás lehetősége. Így többek nagy örömére még inkább előtérbe kerülhetnek a helyi zenészek és művészek, akik értékes előadásokkal készülnek a fesztiválra.

A szervezők mindenkit megnyugtatnak, hogy ebben az évben is színes programokkal tarkított eseményeken vehetnek részt az érdeklődők. Kidolgoztak olyan programokat is, amelyekkel a fiatalabb generációt kívánják megszólítani.

Idén ugyan a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem elmarad, viszont a szervezők gondoltak a régi diákokra is, és egy kihívásra kérték fel a fiatalokat, amelyet a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán mindenki figyelemmel kísérhet.

Az idei célok között szerepel többek között a régi hangszerek bemutatása, a fesztivál történeteinek megismertetése, illetve az épített örökség és a zene kapcsolatának megmutatása. A zenei koncertfelvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készülnek, ezzel is felhívva a figyelmet közösségünk és Erdély egyedi építészeti kultúrájára. A fesztivál alatt lehetőség nyílik a nosztalgiázásra a régi emlékek felelevenítésével, meghallgathatók a korábbi fellépők.

A rendkívüli programokkal tűzdelt fesztivál kínálatában szerepelnek online koncertek, online hangszerbemutatók, szabadtéri kiállítás, zenés emléktúrák és borkostoló is, amelyekre kiemelten felhívják az érdeklődők figyelmét.

Kiemelt kísérő programok a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programjában

Július 11-én egy vezetett gyalogos túrán vehetnek részt az érdeklődők a Mária-úton.  Az ún. Kájoni János meditációs út egy félnapos, közepes nehézségű útvonal, amely kifejezetten jó alkalom az elmélyülésre. A jutalom muzsika lesz.

Július 18-án folytatható a túrakaland, de ezúttal kerékpárral. A program egy családoknak szóló, 20 km hosszú kerékpáros kikapcsolódási lehetőség, amely során kicsik és nagyok egyaránt Csíkdelnére, a Szent János katolikus templomhoz látogathatnak, ahol az orgonát Szabó András csíkszeredai zenetanár szólaltatja meg. A résztvevők mindkét túra során betekintést nyerhetnek Kájoni János ferences szerzetes élettörténetébe és zenéhez kapcsolódó munkásságába.

Július 18-án este az elmaradhatatlan borkostolóé lesz a főszerep, ahol a bemutatott borok mindegyike a 40-es számmal áll kapcsolatban. Hogy pontosan miben, az meglepetés lesz. Az egyes tételek között régizenedallamok viola da gamba húrjain csendülnek fel.

Visszaadni valamit a közösségnek – Ösztöndíjalap a tehetséges zenészeknek

A fesztiválszervezők azon gondolkodtak, hogy hogyan lehetne visszaadni valamit abból a sok jóból, szeretetből és támogatásból, amit az elmúlt évek alatt a közönségtől, a közösségtől kaptak.

Így született meg a gondolat, ami szerint a legjobb dolog, ha olyan tehetséges, helyi, fiatal zenészeket támogatnak, akik szeretnének tanulni, és nagy jövő előtt állnak. Ennek okán létrehoztak egy ösztöndíjalapot, amelyet a fesztivál bevételéből kívánnak fenntartani. Az ösztöndíj elnyerése érdekében a művészeknek egy pályázatot kell majd benyújtaniuk.

Továbbá lehetőség lesz ún. mecénás jegy vásárlására is, amellyel bárki támogathatja a kiemelkedő tehetséggel megáldott, fiatal zenészeket.

A fesztivál szervezői, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, a Cultura Nostra Egyesület, és társszervezőként Csíkszereda Polgármesteri Hivatala minden kedves érdeklődőt szeretettel meghívnak, hogy ünnepeljék közösen ezt a kerek évfordulót!

Az esemény részletes programja elérhető az alábbi plakáton vagy az esemény weboldalán vagy Facebook-oldalán.

Közlemény