Plébániánk területére érkezett a pápa

0
1118
Fotó: Csúcs Endre

Ferenc pápa látogatásakor a csíksomlyói plébánia hatalmas udvara, amely egyébként a csend szigete, megtelt lüktető élettel. Éneklő, beszélgető, imádkozó, csoportokban felbukkanó zarándokoktól volt hangos, mint pünkösdkor szokott lenni. Mindenki valami sajátos színt hozott magával. „Zarándokfogadó sátor” működött napi programmal, amely este az oda összeverődött ismerősök vagy teljesen ismeretlen zarándokok számára kötetlen beszélgetést szült. Egyedülálló hangulat volt. Csíkszereda nagyon telített volt ezekben a napokban, lelki és kulturális programok hihetetlen választéka tárult a hívek és zarándokok elé.

Jó érzés volt átélni az összefogást, a kreativitást, bátorságot és emberséget, ahogy a kijelölt szervezők a zarándokokkal foglalkoztak. Plébániánk, egyházközségünk területére érkezett Ferenc pápa, és ez nagy lelki örömet adott nemcsak nekem, hanem a híveknek is. Történelmi pillanatoknak voltunk tanúi.

Ferenc pápa mondta: „Amikor megválasztottak, nagy békét éreztem a szívemben, és ez a béke máig sem hagyott el, az Úr ajándéka ez, amiért hálás vagyok, nagyon remélem, nem is fogja elvenni tőlem.” Ilyen pápa érkezett Csíksomlyóra, aki hitünkben akar megerősíteni. Még személyesebbé tette az élményt, amikor a zarándoksátorba vonultam kissé kifújni a gőzt magamból. Négyfős kis zarándokcsoport tartott pihenőt, akikkel több témát jártunk körül, éreztem, olyan emberek között vagyok, akiktől sokat tanulhatok. Búcsúzásképpen a következő jókívánságot kaptam kis csoportjuk egyik tagjától: „Kívánom, hogy éjjel az elalvás előtti gondolkodásban tudj annyi mindenért hálát adni – valójában ennek a lehetőségét is ajándékba kaptad Istentől.”

Elgondolkodtató! Amikor hálát adok, nemcsak köszöneteket rebegek el az Isten előtt – a hála magatartásforma. Ebben a helyzetben az embernek egyetlen magatartása lehet: hálát ad az Istennek. Többször megköszöntem a jó Istennek az életemet és mindazt a jót, ami történt velünk a pápalátogatás alkalmával, azt is, aminek értelmét nem láttuk az adott pillanatban. Egy biztos: Isten mindig a legjobbat akarja nekünk! Így készültünk együtt a szentatya fogadására.

Göthér Gergely csíksomlyói plébános

(Megjelent a Vasárnap hetilap május 31-ei számának Fókusz c. rovatában.)