Túrterebesen is jól jött a segítség

0
1187

Nehéz körülmények között élő lakosok megsegítésére szervezett akciót a Caritas, a helyi önkormányzattal egyműködésben.  

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet több mint két évtizede nyújt szociális szolgáltatásokat túrterebesi gyermekek és idősek számára. Március közepén, az országos járványmegelőzési intézkedések betartása érdekében a szervezet arra kényszerült, hogy felfüggessze a tevékenységet mindkét, a településen működő nappali központjában.

A Caritas helyi, gyermekekkel foglalkozó intézménye, a Tours-i Szent Márton Közösségi Központ, júniusban várhatóan újra megnyitja kapuit. Már folyamatban van a tevékenységek átgondolása, áttervezése, szem előtt tartva a Munkaügyi Minisztérium által javasolt biztonsági intézkedéseket. Bár a központ az elmúlt hónapokban zárva volt, az oda járó gyermekekkel és családjaikkal az intézmény munkatársai telefonon tartották a kapcsolatot, továbbá tanszereket és feladatlapokat juttattak el az iskolás ellátottaknak, hogy ezáltal is csökkentsék a lemaradást. Tegnap, a helyi polgármesteri hivatallal közösen megszervezett segélyakció keretében a Caritas összesen 220, alapélelmiszereket és tisztítószereket tartalmazó csomagot osztott ki a központba járó gyermekek családjainak, valamint a közösségben élő szerény anyagi helyzetben élő személyeknek. Az osztásba a Caritas túrterebesi és szatmárnémeti munkatársai mellett fiatal önkéntesek is besegítettek.

A polgármesteri hivatal kérésére a településen élő kisnyugdíjasok számára is készített csomagot a Caritas, mégpedig 120-at. Ezeknek a kiosztását a hivatal vállalta fel.

A koronavírus-járvány lakatot tett a szervezet túrterebesi idősklubjának ajtajára. Felelősségteljes szervezetként a Caritas ugyanis nem tudta felvállalni, hogy a klub újramegnyitása által az oda járó idősek egészségét veszélyeztesse. Bár az idősközpontot már nem működtetheti tovább, a szervezet továbbra is szívén viseli azoknak az időseknek a sorsát, akik a klubba jártak, ezért számukra is készült csomag.

A pénteki segélyakció egy újabb példája a helyi összefogás hatékonyságának, valamint a civil és az állami szektor közötti jó együttműködésnek. Az akció révén sikerült számos túrterebesi személy és család nehéz helyzetén átmenetileg enyhíteni.

Palincas Erika (Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet)