Európai finanszírozással bővíti a házigondozást a Caritas

0
1570
Fotók: hirek.varad.org

180 idős, 65 év fölötti személlyel bővítik a Caritas által ellátott betegek számát uniós finanszírozású projekt keretében. Február 13-án, csütörtökön tartották a Caritas Catolica Otthoni Beteggondozói Programjának fejlesztésére irányuló hároméves projekt nyitókonferenciáját. A kedvezményezettek ingyenesen részesülnek gondozásban a projekt időtartama alatt. A segélyszervezet az Európai Szociális Alapból nyert támogatást a fejlesztésre, a Humán Tőke Operatív Program (POCU) keretében – adja hírül a nagyváradi egyházmegye hírportálja.

A csütörtöki nyitókonferencián részt vettek a szolgáltatás által lefedett 5 önkormányzat képviselői, Margittáról, Nagyváradról, Fugyivásárhelyről, Szalacsról és Székelyhídról, valamint jelen voltak a Bihar Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS) és a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) képviselői, az egyházmegye elöljárói és a Caritas munkatársainak egy csapata is.

Az egybegyűlteket Rajna József, a Caritas Catolica igazgatója köszöntötte, emlékeztetve arra, hogy a katolikus segélyszervezet idén fennállásának 30. évfordulóját ünnepli és szociális tevékenységének egyik alappillérét képezi az otthoni beteggondozás, amely 1997 óta működik a szervezet keretében.

Nyitóbeszédében Böcskei László megyés püspök arra mutatott rá, hogy a hasonló projektek révén a Caritas valójában azt a missziót teljesíti, amely kötelező minden keresztény ember számára: felebarátunk szolgálata, az elesettek, kirekesztettek, szenvedők felkarolása. „Az idős személyek kétszeres segítséget kapnak a Caritas munkatársaitól: egyrészt egészségügyi ellátást, másrészt emberi odafigyelést, ami legalább ugyanolyan fontos. Az, hogy valaki figyel rájuk és időt fordít arra, hogy gondoskodjon róluk, mindennél többet jelent a megsegítettek életében” – hangsúlyozta.

A projekt részleteit Nagy Hortenzia projektmenedzser ismertette az egybegyűltekkel. Mint elmondta, a program általános célkitűzése, hogy javítson az összetett gondozást igénylő idős személyek életkörülményein. Az európai támogatás hatalmas segítséget jelent ebben a szolgálatban, hiszen finanszírozást biztosít mind a fenntartási költségekre (beleértve a személyzet fizetését és a felhasznált anyagokat), mind pedig a tényleges ápolásra, aminek köszönhetően a szolgáltatás a beteg számára teljesen ingyenes.

A projekt fő célcsoportjai: 180 idős, 65 év fölötti személy Bihar megyében, akik egészségi állapotuk miatt külső segítségre szorulnak és a társadalmi kirekesztettség szélén állnak. Ők otthoni ápolásban részesülnek majd a projekt keretében. Ugyanakkor 15 alkalmazott szakképzést kap az idősgondozás terén. A projekt ugyancsak támogatást biztosít különböző felszerelések és egy olyan számítógépes rendszer megvásárlásához, amelynek segítségével a Caritas-alkalmazottak digitálisan tölthetik ki a betegek kezelésével kapcsolatos összes dokumentumot. Ez csökkenti a papírmunkát, valamint a munka során felhasznált papír mennyiségét is.

A projekt keretében biztosított szolgáltatásokat Tóth Andrea szakreferens, a Caritas Otthoni Beteggondozói Központjának koordinátora mutatta be. „Az otthoni beteggondozás ellátottjai akut vagy krónikus betegségben szenvedő idős emberek, akik leromlott egészségi állapotuk miatt külső segítségre szorulnak, és korlátozott lehetőségük vannak arra, hogy eljussanak egy egészségügyi intézménybe. Az egészségügyi személyzet a következő szolgáltatásokat végzi a betegek otthonában: egészségügyi szakápolás – vérnyomásmérés, vércukorszintmérés, gyógyszeradagolás, injekciók, infúziók, sebellátás és felfekvések kezelése, másodlagos megbetegedések megelőzése, katétercsere, vérvétel laborvizsgálatokra stb.; alapápolás – mosdatás, fürdetés, pelenkacsere, ágynemű és alsónemű cserélése, haj- és körömápolás, borotválás, segítség a mesterséges és passzív táplálkozásban, számlabefizetés, bevásárlás, gyógyszerek beszerzése, a hozzátartozók bevezetése az otthoni ápolásba, megkönnyítve ezáltal az új helyzethez való alkalmazkodást stb.” – mondta el.

A nyitókonferencia püspöki áldással zárult, majd egy szerény szeretetvendégség következett. További információkat az otthoni beteggondozásról, valamint a projektről a +40(0)259/470-013 telefonszámon lehet igényelni, vagy személyesen a Spartacus utca 31/A szám alatt hétköznaponként 8–16 óra között.

Szombati-Gille Tamás