Tények és fikció A két pápa című filmben

1
8363
Fotók: IMDb.com

A címben szereplő film bemutatása óta még nagyobb érdeklődéssel fordultak az emberek a két pápa kapcsolatának vélt érdekes részletei felé. Az amerikai jezsuiták magazinja, az America, Joseph McAuley tollából összeállítást közölt a film valós és kitalált részeiről. A színészi remeklésekkel fémjelzett film (XVI. Benedek szerepében Anthony Hopkins, Ferenc pápáéban Jonathan Pryce látható) lebilincselő jeleneteket mutat, de vajon mindeniknek valós-e az alapja, vagy csak a film készítőinek forgatókönyvében létezik?

A 2005-ös konklávén valóban sok szavazatot kapott Bergoglio bíboros?
Igen, a harmadik szavazáskor Jorge Bergoglio argentin bíboros volt Ratzinger bíboros után a második, 40 szavazattal. Mivel a megválasztáshoz szükséges 77 szavazatból Ratzinger bíborosnak csak 5 hiányzott, Bergoglio arra biztatott mindenkit, a leendő Benedek pápát támogassák.

Találkozott-e Bergoglio érsek és Benedek pápa az előbbi visszavonulását megvitatandó, ahogyan azt a filmben láthatjuk?
Nem. Ez egy filmbeli fikció csupán. Valójában a 75. életéve közeledtével minden püspöknek be kell nyújtania a lemondását, amit a pápa vagy azonnal elfogad, vagy később, esetleg felkéri, hogy töltse még be a hivatalát egy ideig. Bergoglio bíboros tervezte a visszavonulása utáni életét, kiválasztott egy egyszerű lakást Buenos Airesnek abban a negyedében, ahol felnőtt, ahol érsekként szolgálatot teljesített. Egyébként valószínűleg az egyes országok püspöki karainak ad limina látogatásakor találkoztak egymással.

Valóban szereti Benedek pápa a narancs ízesítésű Fantát?
Igen, gyakran iszik egy pohár Fantát zongorázás közben. Ennek a ténynek lehet ahhoz köze, hogy a Fanta eredetileg Németországban készült, később a Coca-Cola vállalat megvásárolta, de amikor megtudták, hogy a pápa kedveli, azt ígérték, több ládányival küldenek neki, hogy sose fogyjon ki a háztartásából.

XVI. Benedek pápa nézi a Rex felügyelő című sorozatot?
Nem tudjuk. Ami őt kikapcsolja és felüdíti, az a zongorázás és a teológia. A Time magazin szerint az esti 8 órás híreket szokta megnézni, ezen kívül egy Don Camillo nevű olasz papról szóló, Giovanni Guareschi könyve alapján készült sorozatot követ. A Rex felügyelős „utalás” (a nyomozókutyával a főszerepben) valószínűleg kis tréfás célzás Ratzinger bíboros korábbi hivatalára a Tanítóhivatal élén, amikor „Isten rottweilerének” nevezték a tiszta, hithű tanítás őreként betöltött szerepe miatt.

Mennyire valósághű Ferenc pápa szerepének bemutatása az argentin „piszkos háború” idején?
Ezek a jelenetek nagyrészt a valóságon alapulnak. Akkoriban Jorge Bergoglio a harmincas éveiben járt, és később is eszement valóságnak nevezte, hogy őt akkor a jezsuiták argentin provinciájának élére nevezték ki. Jálics Ferenc és Orlando Yorio esete valós, 1976-ban elrabolták őket és hónapokig fogva tartották. Az Associated Press hírügynökség szerint „Bergoglio megmondta a két papnak, hogy adják fel a nyomornegyedbeli munkájukat a saját biztonságuk érdekében, de ők ezt visszautasították”. Később Yorio, aki ma már nem él, azzal vádolta Bergogliót, hogy kiszolgáltatta őket azáltal, hogy nem támogatta nyíltan a munkájukat. Jálics Ferenccel, aki jelenleg a kilencvenes éveit tapossa és Magyarországon él, Bergoglio bíboros kibékült, és valóban mutattak be közös szentmisét, ahogy az a filmben látható.

Volt-e Cordobában „száműzetésben” Ferenc pápa?
Igen, provinciálisi időszakát követően éveket töltött Cordobában, szemlélődve, pasztorális munkával, tanított és gyóntatott. Itt tanulta meg, mit jelent egyszerűen élni – ezt folytatta érsekként és pápaként is. Szinte „feltámadás”-számba ment, amikor Antonio Quarracino Buenos Aires-i érsek utódlási joggal felruházott segédpüspökének nevezték ki.

XVI. Benedeket valóban elárulta az inasa?
Igen. Paolo Gabriele, akinek a pápa megbocsátott, 18 hónapos börtönbüntetést is kapott 2012-ben, mert személyes iratokat lopott a pápa irodájából, és azokat egy olasz újságírónak adta – ez a kiszivárogtatás a Vatileaks-botrányként vált ismertté.

Ferenc pápa ellenezte Benedek pápa lemondását?
Ez a filmbeli jelenet a valós tények dramatizálása, ilyen konzultáció a valóságban sose történt. Nem is valószínű, hogy a pápa a világ másik részén élő bíborossal tanácskozna egy ilyen horderejű kérdésben, és nem egy kuriális bíborossal vagy egy bennfentessel! A filmben viszont hatásos jelenetet lehetett rendezni a kétféle világlátás összecsapásából, az egyházra vonatkozó elképzelések különbözőségéről – mindehhez remek háttérként szolgáltak a vatikáni kertek és a Sixtus-kápolna.

Összeállította: Bodó Márta

1 HOZZÁSZÓLÁS