Varázslatos advent a kolozsvári Báthory-líceumban

0
1743

A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban változatos programokkal készülnek karácsonyra az adventi időszakban. A Székely kapuk – zöld kapuk elnevezésű program keretében a VII. osztályosok Gyurka Izabella, Bíró Enikő és Hodor Erika vallástanárok vezetésével pásztorjátékot tanultak, ezt többször, több helyszínen, különféle közönség előtt mutatták be, többek között az Apáczai Líceumban az Adventi sokadalom elnevezésű program keretében, illetve fogyatékkal élő diáktársaiknak.

A Báthory-líceum nagy- és kisépületében adventi gyertyagyújtással indult a várakozás: advent első hétfőjén, illetve keddjén közösen elmélkedtek és gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún. A diákok korcsoportok szerinti beosztásban Hodor Erika vezetésével rendszeresen részt vesznek a Piarista templomban a plébániai roráté-miséken, a közös hajnali szentmisék külön szépsége, hogy a már érettségizett diákok közül többen bekapcsolódtak, visszajárnak a közösségi alkalmakra.

December 16-20. között a Báthory-líceum tanárijának folyosóján mézeskalács-kiállítás látható, a programot az iskola tanára, Fejér Julianna kezdeményezte, a legjobb alkotásokat december 20-én díjazzák – a versenyt négy kategóriában hirdették meg: készíthettek mézeskalács különlegességeket a gyermekek, szülők és gyermekek közösen, egyes osztályok együtt is benevezhettek, és volt felnőtt kategória, amelyben az iskola tanárai közül többen is részt vettek.

Adventi lelkinapot is tartottak a diákok és tanárok számára, tudtuk meg Hodor Erika vallástanártól: Veres Stelian szervezésében a 9–10. osztályosoknak (36 résztvevővel) december 10-én, a 11–12-ikeseknek (24 résztvevővel) december 11-én a Piarista templom melletti, az Egyetemi Lelkészség által is használt emeleti teremben tartották 9–14 óra között, amelyen a fiatalok saját elhatározásból, nem kötelező módon vettek részt. December 17-én pedig a tanárok számára volt az iskola kápolnájában lelkinap. Az elmélkedéseket Keresztes Olivér kolozsi plébános tartotta, mind a diákok, mind a tanárok nagy élményként élték meg, feltöltődtek, felkészültek nemcsak a közelgő ünnepre, de keresztény mindennapjaik megélésére is támpontokat kaptak.

Keresztes Olivértől megtudtuk, az adventi vasárnapokon felolvasott szentírási, mégpedig evangéliumi részekre építette a lelkinapokat, a fő kérdés, amit megfontolásra javasolt, az volt, ki hogyan éli meg az adventi várakozást, mit jelent kinek-kinek személyesen a várakozás, amely a türelem erényére figyelmeztet, különösen a nagyvárosi létben ez napi probléma: hogyan lehet a rohanásban és tülekedésben türelemmel élni, és türelemmel várakozni. A lelkinap a Szentírás személyes, egyéni olvasására irányította a résztvevők figyelmét: az szentleckét, evangéliumot nem elég a szentmisén felolvasva hallani, hiszen a felolvasó szavai különféle okokból nem mindig elég érthetőek, nem jutnak el a fültől a lélekig, de a lectio divina, a személyes Szentírás-olvasás egyénre szabott. Keresztes Olivér elmondta, a bencés módszer mellett a Szent Ignác által javasoltakat is megosztotta a lelkinapok résztvevőivel, a „láss, ítélj, cselekedj” hármasára alapozva tudatos és Isten szíve szerinti életet lehet élni.

Bodó Márta